Vyberte si z hlavních oblastí našeho portálu

Škola poskytuje informace a praktické zkušenosti o zdravé výživě, ochranné stravě, zdravém životním stylu a jejich environmentálních a etických vlivech. Úkolem Školy vegetariánství je jednak zpřístupnit členům ČSVV složité odborné informace, aby je mohli aplikovat v každodenním životě a jednak zpřístupnit vegetariánství odborné veřejnosti, aby je aplikovala ve vzdělávacím systému a na odborných pracovištích. Odborné zázemí Školy vegetariánství tvoří lektoři odborných skupin.

ESEJSKÉ EVANGELIUM MÍRU

Vemi poutavé a zároveň velmi důsledné výživové doporučení z doby kolem začátku našeho letopočtu. Je v něm řečeno vše podstatné, i to, na co dneční věda o výživě ještě neodhalila.

Číst dál...

Nová bible ochrany zvířat a vegetariánství

Právě vyšla kniha Neber zvíře do úst, která je v současné době nejucelenějším pohledem na ochranu práv zvířat z pohledu nejen zástupců ochrany zvířat, ale i z pohledu vegetariánství. Kniha je cenná především pro rozmanitost pohledů na problematiku týrání zvířat. Kniha ukazuje spektrum názoru od profesionálních řezníků po kněze křesťanské církve či reprezentanta východních duchovních nauk.

Číst dál...

Výživové doporučení ČSVV

Základem kvality života je dobré zdraví. Nejvýznamnější vliv na zdraví má životospráva (50 % - 80 %). Její hlavní součástí je způsob stravování, který je zásadním faktorem vzniku degenerativních chorob, z nichž srdečně cévní a nádorová onemocnění jsou příčinou až 80 % předčasných úmrtí v hospodářsky vyspělých zemích, včetně ČR.

Výživové doporučení ČSVV

ZÁKLADNÍ VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ

Nutriční rizika stravy

Environmentální rizika stravy

DOPORUČENÍ PRO PODPORU ZDRAVÍ

Výživa pro člověka a Zemi

O autorovi knihy Výživa pro člověka a zemi

Číst dál...

Nová výživa - napsali o knize

 Napsali o knize

Číst dál...

VEGANSTVÍ - Všichni máme možnost volby…

Redaktorka měsíčníku Moje zdraví  Helena Míková položila ČSVV otázky:

Číst dál...

Být či nebýt vegetariánem? ... to je, oč tu běží ...

Zajímavý článek o vegetariánství na pokračování, který napsala redaktorka časopisu Moje zdraví Helena Míková.

Článek byl uveřejněn v čísle 9/2012. Časopis je na pultech od 30.srpna 2012.

Článek vznikl ve spolupráci s Českou společností pro výživu a vegetariánství.

 

 

 

Číst dál...

Lze sestavit veganský jídelníček pro jednotlivce?

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli také lze sestavit veganský jídelníček pro jednotlivce.
Případně bych o jeho sestavení měla zájem.
Moc děkuji, s pozdravem,

Katka ...

Číst dál...

Vliv syřidla na výtěžnost a senzorickou kvalitu sýrů

 

Rozdíl ve výtěžnosti sýrů s použitím živočišného a mikrobiálního syřidla je asi 0,5 %, při použití mikrobiálních enzymů se během zrání zvyšuje hořkost.

 

Víte ještě o nějakých živočišných produktech?

Víte ještě o nějakých živočišných produktech, které mohou být ve velkém užívány v na první pohled "vegetariánském" jídle?

Číst dál...

Sýry bez syřidel z telecích žaludků

Prajem dobrý deň. Chcel by som vam podakovat za pracu, ktoru robite a sucasne vas poziadat o pomoc. Uz dlhsi cas patram po zozname znaciek syrov vyrabanych bez syridiel (enzymov) ziskavanych zo zaludkov zvierat (chymozin, pepsin). Viete mi poradit, ktore firmy distribuuju na cesky a slovensky trh syry pre vegetarianov (genet. chymozin, syntet. syridlo a pod.)? Srdecne dakujem.

Číst dál...

Prosim, o tip na seriózní publikace zabývající se veg. výživou

Dobrý den, dospěla jsem postupně až k vegetariánství a jsem za to moc ráda, má rodina ale vůbec ne. Vůbec nikdo mi nefandí. Mám jen jednu známou vegetariánku, ale její matka je taky, už 15 let.  V rodině říkají, že jsem pitomá, zničím si zdraví, že živočišné bílkoviny se nedají ničím nahradit a že budu dokonce degenerovat!

Číst dál...

Karnitin

Mám obavy, aby můj 18-ti měsíční syn, stravovaný vegetariánsky, měl vše, co má mít. Něco lze vyčíst, ale o například karnitinu nikde nic. Předem Vám děkuji a přeji hezký den. Klára K.......

Číst dál...

Přídatné látky v potravinách tzv. "Éčka"

Seznam "Éček" i se značkami, zda jsou vyrobeny z živočišných produktů, naleznete na stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce, kde se nachází i obsáhlý text o přídatných látkách (aditivech).

Číst dál...

Náhrada želatiny – lněné semínko

Bolavé klouby při vegetariánské stravě - odpověď na dotaz  

odpovídá: Jaroslav Škvařil, člen Odborné skupiny pro nutrici České společnosti pro výživu a vegetariánství

Číst dál...

RK Hygienické minimum

1. HYGIENICKÉ MINIMUM

Číst dál...

RK Biologická hodnota stravy

2. BIOLOGICKÁ HODNOTA STRAVY

Číst dál...

RK Kombinace poživatin, pokrmu a jídel

4. KOMBINACE POŽIVATIN, POKRMU A JÍDEL

Číst dál...

RK Chucení, pestrost, různost

5. CHUCENÍ - PESTROST - RŮZNOST

Číst dál...

RK Skladba jídla

3. SKLADBA  JÍDLA

Číst dál...