- Příjem energie podřiďte individuální potřebě pro udržení optimální tělesné hmotnosti a pocitu vitality.
-
Věnujte pozornost kvalitě potravin. Produkty z ekologického zemědělství zpravidla obsahují vyšší procento ochranných látek. Laickým měřítkem kvality stravy je míra získané vitality po jídle.
-
Počet jídel během dne a jejich velikost volte individuálně dle celkového příjmu energie, roční doby a dalších rytmů přírody. Hlavním kritériem je pocit nasycení bez přejedení.
-
Poměr jednotlivých druhů potravin, jejich kombinace a skladbu jídel,přizpůsobte svým individuálním potřebám.
-
Během týdne vystřídejte více druhů obilovin, luštěnin, olejnatých semen, ovoce a zeleniny.
-
Věnujte pozornost přípravě jídla a čistotě prostředí, ve kterém je pokrm připravován, aby Vaše jídlo bylo chutné, smyslově přitažlivé a mikrobiálně nezávadné.
- Soustředěností při jídle a vděčností za ně získáte větší osvěžení i z menšího množství jídla.
Samotná změna stravovacích návyků však ještě není zárukou zdraví tak, jak je definuje WHO: "Zdraví je stav úplného tělesného, duševního a společenského blaha".
Pro záruku takto definovaného zdraví je třeba včlenit do našeho životního stylu
- dostatek pohybových aktivit,
- dechová cvičení,
- duševní hygienu,
Mravní hodnoty lze rozvíjet podporou všeho, co přispívá k udržitelnému rozvoji, toleranci a úctě k životu, nebo lépe přímou účastí na těchto aktivitách. Těmi jsou např. ochrana přírody, ekologické zemědělství, vegetariánství, ochrana bezbranných a slabých a mnohé další aktivity.
Přirozený cit pro volbu toho, co podporuje zdraví, přiměřeně doplňte i studiem odborné literatury. Ve všech výše uvedených oblastech lze dnes najít dostatečné odborné zázemí.