Otázky a odpovědi

Prajem dobrý deň. Chcel by som vam podakovat za pracu, ktoru robite a sucasne vas poziadat o pomoc. Uz dlhsi cas patram po zozname znaciek syrov vyrabanych bez syridiel (enzymov) ziskavanych zo zaludkov zvierat (chymozin, pepsin). Viete mi poradit, ktore firmy distribuuju na cesky a slovensky trh syry pre vegetarianov (genet. chymozin, syntet. syridlo a pod.)? Srdecne dakujem.

Přeji krásný den,

píši Vám ohledně Vašeho dotazu na seznam sýrů u kterých se nepoužívají živočišná sýřidla. Takovýto seznam nemáme, ale loni se o podobný problém zajímal pan Petr Mutínský, který se sám na naši společnost obrátil s podobným dotazem jako vy a některé námi zaslané informace si prověřil a tím aktualizoval. Posílám tedy odpovědi některých výrobců sýrů, které získal.

MADETA a.s. – 27. června 2006

Odpověděla:

Ing.Vágnerová Miroslava
inovační oddělení
Rudolfovská 246/83
370 50 České Budějovice
www.madeta.cz
tel. +420 38 9136340
fax + 420 38 9136297

V naší akciové společnosti vyrábíme širokou škálu přírodních a tavených sýrů.
Při výrobě přírodních sýrů se používá malé množství syřidla, které se dle platných legislativních předpisů nemusí uvádět na obalu.
Syřidla můžou být buď živočišného původu (získané z telecích žaludků) nebo mikrobiálního původu.
Naše výroba sýrů je založená na použití syřidel mikrobiálného původu.
Uvedu několik druhů sýrů, které vyrábíme: Primator, Moravský bochník, Eidam 30 % a 45 %, uzený Eidam, Madeland, Madeland light, Cottage, Mozzarella, uzená Mozzarella, Akawi, Jadel, Blaťácké Zlato, Kamadet, Niva, Caesar Bleu, Zlatá Niva, Romadur.


Pribina spol. s r. o. - 10. července 2006

Odpověděla:
Marta Horníková
Pribina spol. s r.o.
tel.: 810 800 028

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Výrobky, ve kterých používáme mikrobiální syřidlo:
Král sýrů Hermelín, Král sýrů hermelín s pepřem, Král sýrů hermelín s paprikou, Král sýrů hermelín s česnekem, Géramont, Géramont s pepřem, Hermelín ke krájení, Hermelín Moje porce

Výrobky, ve kterých používáme přírodní syřidlo:
Král sýrů Prémium, Král sýrů Brie, Brie ke krájení

Mlékárna Olešnice – 15. 5. 2003

Odpovídal:
MVDr. Ladislav Liška
technolog nové výroby
mlékárna Olešnice

Kromě jiných výrobků vyrábíme i sýry a tvarohy. Zcela odpovědně Vám mohu říci, že k výrobě sýrů používáme mikrobiální syřidla, to znamená syřidla, která nepocházejí z trávicího traktu telat či jiných savců. Tato skutečnost nám také otevírá cesty pro export na blízkovýchodní trhy, kde naši odběratelé v muslimských zemích z náboženských důvodů vyžadují garanci naprosté absence živočišných syřidel. Tyto sýry dodáváme také na náš trh, ať už jako bílý sýr Akawi ve slaném nálevu, anebo po ochucení bylinnými přídavky a kořením v chuťově pestré řadě tvořené pěti druhy, a to sýrem Gyros, Satyr, Rabín, Vezír a Fakír. A v oblasti tvarohů máme úplně horkou novinku. Na přelomu roku jsme spustili ultramoderní automatickou linku na výrobu tvarohu klasickou technologií. To znamená srážení probíhá bez přídavků jakýchkoliv syřidel, pouze kyselou cestou. Tak, jak to znaly a v principu dělaly naše babičky. Tvaroh z této linky se na našem trhu objevuje ve třech druzích, a to jako Olešnický tvaroh měkký, Olešnický tvaroh jemný a Olešnický tvaroh tučný.

Doplnění odpovědi díky iniciativě pana Bohumila Bartuňka.

Povltavské mlékárny, a.s. - 3. 11. 2009

Dobrý den,
děkujeme za Váš email a zájem o naše výrobky.
Do čerstvých sýrů používáme mikrobiální syřidlo a do plísňových syřidlo, které obsahuje chymosin a pepsin.
Lučina obsahuje mikrobiální syřidlo. Výrobky typu Sedlčanský obsahují živočišné syřidlo.
S pozdravem a přáním příjemného dne.

Vargová Valéria
Povltavské mlékárny, a.s.
Tel.: 810 800 028
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mlékárna Želetava používá mikrobiální syřidla - 10. 11. 2009

Dobrý den,
do všech výrobků, kde je to nutné pro výrobu používáme mikrobiální syřidla.
Jsou to :
Tvrdé sýry - Eidamy, Mor. Blok, atd.
Tvaroh - měkký, jemný, tučný
Termizované sýry - Gervais, Fénix

S pozdravem

Miroslav Hrazdil
manažer kvality
Jaroměřická mlékárna, a.s.
Kaunicova 198, 675 51 Jaroměřice n. Rok.
J+R s.r.o.
Chelčického 315, 676 15 Mor. Budějovice

tel.      +420 568 408 926
mob.   +420 777 719 741
e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Řešení problému, nejen se sýrem, by mohlo přinést značení potravin. V této oblasti se snaží něco podnikat členové Sdružení OHZ (Ochránci hospodářských zvířat). Mají právo udělovat značku V-logo. Víc si o tom můžete přečíst v jejich zpravodaji č. 19/2006 http://ohz.cz/old_web/Tistene/zpravodajohz19.pdf

S pozdravem

Jitka Skočková
ČSVV