Otázky a odpovědi

4. KOMBINACE POŽIVATIN, POKRMU A JÍDEL

4.1. Které poživatiny (druhy) obsahují víc než 30 % energie z bílkovin?

4.2. Které poživatiny (druhy) obsahují víc než 30 % energie z tuků?

4.3. Které poživatiny (druhy) obsahují víc než 60 % energie ze sacharidů?

4.4. Které poživatiny jsou složeny převážně z jednoduchých cukrů?

4.5. Které poživatiny obsahují velké množství kyselin?

4.6. Uveďte dva příklady vhodné a dva příklady nevhodné kombinace s brambory. Zdůvodněte svoji. odpověď

4.7. Ovoce je  dobré sníst spíše před jídlem nebo  spíše po jídle? Zdůvodněte svoji odpověď.

4.8. Cukr je dobré přidávat spíše při vaření nebo až na talíři ? Zdůvodněte svoji odpověď.

4.9. Uveďte tři příklady vhodné a tři příklady nevhodné kombinace se sýrem.

4.10. Podle jakých příznaků poznáme působení nevhodné kombinace?

4.11. Jaké poživatiny  a v jakých dávkách tlumí již vzniklé nefyziologické kvašení?

4.12. Jak můžeme kulinářsky omezit působení nevhodné kombinace?

4.13. Jak může  sled jídla  snížit negativní působení jinak nevhodné kombinace pokrmů?

4.14. Kolikrát je prospěšné jíst stejné jídlo po sobě?

4.15. V jakém sledu je vhodnější sníst:

4.15.1. listovou zeleninu, tvaroh, chléb

4.15.2. seitanový guláš, jablko,


4.16. Označte nevhodné kombinace:

4.16.1. jablko se sýrem

4.16.2. pšeničný karbanátek s bramborem

4.16.3. sýrová paštika s vejcem

4.16.4. špenát s knedlíkem

4.16.5. špenát s bramborem

4.16.6. sójový karbanátek se sýrem

4.16.7. mrkvový salát s jablkem

4.16.8. sójový guláš se švestkovým kompotem

4.16.9. pšeničné karbanátky s rýží

4.16.10. zeleninový salát s tofu

4.16.11. olomoucké syrečky s celozrnným pečivem

4.16.12. šoulet se salátem z kysaného zelí