Názorové postoje odborných institucí k environmentálním rizikům stravy
- “Aby se pouze předešlo dalšímu zhoršování současné situace životního prostředí na planetě, výroba masa se musí snížit na polovinu”. (WHO FAO, 2006)
- Vegetariánství se jeví jako nejvýznamnější cesta k dosažení udržitelného rozvoje lidstva. UNESCO (2004), WHO FAO (2006)
Současná produkce masa zabraňuje uspokojování základních životních potřeb lidí
-
Současnou potřebu stravy již dnes nelze plně zajistit pro celou populaci. Do roku 2050 je očekáván její nárůst na 9,5 miliardy.
-
Na světě je 852 mil. lidí podvyživených či hladovějících, 35 zemí mělo v roce 2003 krizi z nedostatku jídla.
-
Přesto 61 % světové produkce obilovin slouží jako krmivo pro dobytek (WHO FAO, 2006). Tento objem obilovin může nasytit cca 3 miliardy lidí.
-
Současnou potřebu pitné vody již dnes nelze plně zajistit pro celou populaci, dostatečný přístup k pitné vodě dnes nemá 40 % lidí na planetě
-
50 % pitné vody je znečištěno procesem produkce masa.
-
Produkce masa pak představuje plýtvání vodou. Potřeba vody na vyprodukování 1 kg: brambor 16 l, hovězího masa 16 000 l).
-
Současná produkce masa významně přispívá k negativním klimatickým změnám
-
70 % Amazonského pralesa již bylo zničeno především pro zajištění produkce masa
-
51 % z celkové produkce plynů, způsobujících skleníkový efekt, pochází z chovu dobytka. Chov dobytka produkuje zhruba stejné množství plynu, jaké je celosvětově vypuštěno díky automobilovému provozu.
Postoj ČSVV k environmentálním rizikům stravy
Na základě hodnocení výsledků hlubší analýzy environmentálních a sociálních vlivů výživy na zdraví se ČSVV přiklání k názoru, že bezmasá varianta ochranné stravy nejlépe podporuje zdraví v plném rozsahu tak, jak je definuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Úplné vyloučení živočišných potravin je možné za podmínek uvedených v dokumentu: Stanovisko Americké dietetické asociace a kanadských dietologů k vegetariánství(v českém jazyce vydala ČSVV 2004).