Otázky a odpovědi

7. KULINÁŘSKÁ TEORIE

7.1. OBILOVINY

7.1.1. Vyjmenujte druhy obilovin a druhy mlynárenských výrobků z nich vyráběných.

7.1.2. Jaký postup by jste doporučili začátečníkům pro včleňování celozrnné mouky a celých zrn do každodenního jídelníčku?

7.1.3. Jaké typy pokrmů lze připravit z celých zrn?

7.1.4. Proč namáčíme obiloviny, popište postup.

7.1.5. Jaká jsou hlediska pro slévání vody po namáčení a po vaření obilovin?

7.1.6. Jaké jsou minimální doby vaření pro jednotlivé obiloviny a jaké používáme poměry vody pro jejich vaření?

7.1.7. Jaké typy pokrmů lze připravit z celozrnné mouky a vloček?

7.1.8. Jak postupujeme při nakličování obilovin, jaká je optimální doba pro naklíčení krupek?

7.1.9. Jaké rozeznáváme druhy těst, seřaďte dle jejich stravitelnosti?

7.1.10. Co se stane když do těsta tukového nedáme tuk?

7.1.11. Jaká se používají kypřidla pro jednotlivé druhy těst?

7.1.12. Jaké jsou druhy těst tukových?

7.1.13. Charakterizujte nepečená těsta?

7.1.14. Jaké jsou zásady pro přepracovávání běžných receptů na recepty splňující požadavky zdravé výživy?

7.1.15. Z jakých obilovin můžeme připravit kaše ?

7.1.16. Jak získáme další chuťové varianty kaší?

7.1.17. Jak připravujeme kaše z celých zrn?

7.1.18. Jak připravujeme kaše z ovesných vloček, krupice a celozrnné mouky?

7.1.19. Jaké jsou možnosti chucení kaší naslano?

7.1.20. Jaké jsou možnosti chucení kaší nasladko?

7.1.21. Jaká je doba varu kaší z celých zrn a jak se dá zkrátit?

7.1.22. Čemu říkáme obilné mléko, popište jeho přípravu

7.1.23. Čemu říkáme flameri, popište jeho přípravu.

7.1.24. Jak připravujeme obilný nákyp?

7.1.25. Kdy a proč přidáváme cukr do kaší?

7.1.26. Jak připravujeme obilné šlemy?

7.1.27. Jakou dobu je nutno vařit obiloviny v mléce ?

7.2. LUŠTĚNINY

7.2.1. Jak a proč namáčíme luštěniny?

7.2.2. Které luštěniny a jak dlouho nakličujeme?

7.2.3. Jak dlouho vaříme luštěniny?

7.2.4. Kdy luštěniny solíme a kdy přidáváme koření  při jejich vaření?

7.2.5. Jaké pokrmy můžeme z luštěnin připravit?

7.2.6. Jaké další pokrmy používáme při sestavování luštěninových jídel?

7.2.7. Jaké luštěniny používáme do luštěninových salátů?

7.2.8. Jak docílíme, aby byly luštěninové pokrmy co nejstravitelnější?

7.3. POMAZÁNKY

7.3.1. Jaké mohou být základy do  pomazánek?

7.3.2. Jakým způsobem zpracováváme zeleninu do pomazánek?

7.3.3. Co děláme, když je pomazánka příliš řídká nebo příliš hustá ?

7.3.4. Jak vyřešíme situaci - pomazánka je příliš slaná nebo výrazně nachucená?

7.4. TEXTURÁTY

7.4.1. Jaké výrobky se vyrábí ze sójových bobů?

7.4.2. Jakou dobu je nutné tepelně zpracovávat tofu?

7.4.3. Uveďte aspoň pět příkladů pokrmů z tofu.

7.4.4. Jaké typy pokrmů lze připravit z okary?

7.4.5. Jak pracujeme se sójovou drtí, v jakých pokrmech jí můžeme použít, jaká je doba její tepelné úpravy, jak jí chutíme?

7.4.6. Jak připravujeme sójové kostky a sójové plátky, v jakých pokrmech je lze použit, jaká je doba jejich tepelné úpravy, jak je chutíme?

7.5. OLEJNATÁ SEMENA

7.5.1. Vyjmenujte  olejnatá semena domácí produkce a dovážená.

7.5.2. Jaké pokrmy připravujeme z olejnatých semen a jak zařazujeme  olejnatá semena do pokrmů?

7.6. ZELENINA

7.6.1. Jaké jsou zásady pro čištění zeleniny?

7.6.2. Jaké jsou zásady pro krájení a strouhání zeleniny ?

7.6.3. Které tepelné úpravy používáme pro zeleniny a jaké jsou zásady pro tepelné úpravy ?

7.6.4. Uveďte vhodné a nevhodné kombinace zeleniny s ostatními poživatinami a pokrmy.

7.6.5. Jak chutíme zeleninu a jak vytváříme pestrost ?

7.7. OVOCE

7.7.1. Jaké jsou zásady pro čištění ovoce?

7.7.2. Jaké jsou zásady pro krájení a strouhání ovoce?

7.7.3. Které tepelné úpravy používáme pro ovoce a jaké jsou zásady pro jeho tepelné úpravy?

7.7.4. Uveďte vhodné a nevhodné kombinace ovoce s ostatními poživatinami a pokrmy.

7.7.5. Jak chutíme ovoce a jak vytváříme pestrost?