Základem kvality života je dobré zdraví. Nejvýznamnější vliv na zdraví má životospráva (50 % - 80 %). Její hlavní součástí je způsob stravování, který je zásadním faktorem vzniku degenerativních chorob, z nichž srdečně cévní a nádorová onemocnění jsou příčinou až 80 % předčasných úmrtí v hospodářsky vyspělých zemích, včetně ČR.
ČSVV připravila pro zodpovědné individuální i společenské rozhodování o omezení zdravotních rizik působených stravou výživová doporučení, která v maximální možné míře chrání před vznikem těch civilizačních nemocí, jejichž významným rizikovým faktorem je strava.
Takový způsob výživy nazývá stravou podporující zdraví (health supporting nutrition). Její dodržování výrazně snižuje rizika onemocnění civilizačními chorobami, tzn. vytváří jejich účinnou prevenci a je zpravidla i nezbytným předpokladem pro jejich úspěšnou léčbu.
1. Jako hlavní potraviny ve výživě dospělých i dětí používejte obiloviny (převážně s využitím všech složek zrna), zeleninu a ovoce, které doplňujte luštěninami a olejnatými semeny.
2. Konzumaci živočišných potravin omezte na bezpečné množství.
3. Omezujte příjem potravin s vyšším obsahem soli (např.: slané uzeniny, sýry, konzervy, přesolené pečivo a polévky, solené tyčinky a ořechy).
4. Vyhýbejte se konzumaci ztužených tuků.
5. Omezte spotřebu trvanlivých potravin (zpravidla obsahují mnohoaditivních látek) a rafinovaných potravin (potraviny při výrobě zbavené některých vitamínů, minerálních látek a jiných biologicky aktivníchátek, např. bílý cukr, bílá mouka, oleje a tuky).
6. Jako základ pitného režimu používejte nápoje s nízkou kalorickouhodnotou a se slabou mineralizací (vhodné nápoje např.: pramenitá voda, kvalitní vody z veřejného vodovodu; nevhodné nápoje např.: slazené nápoje, mléko, minerální vody s vysokou mineralizací).
7. Vyhýbejte se konzumaci alkoholických nápojů. Pijete-li je, mělo by být jejich maximální denní množství asi 20 ml alkoholu, tj. 1/2 piva nebo 2 dl vína pro muže a poloviční množství pro ženy.