Stanoviska k environmentálním vlivům výživy

Přehled článků k tématu k environmentální vlivy výživy

  • Výchozí
  • Titulek
  • Datum
  • Náhodně
nahrát další pro nahrání všech podržte klávesu SHIFT nahrát vše

Škola poskytuje informace a praktické zkušenosti o zdravé výživě, ochranné stravě, zdravém životním stylu a jejich environmentálních a etických vlivech. Úkolem Školy vegetariánství je jednak zpřístupnit členům ČSVV složité odborné informace, aby je mohli aplikovat v každodenním životě a jednak zpřístupnit vegetariánství odborné veřejnosti, aby je aplikovala ve vzdělávacím systému a na odborných pracovištích. Odborné zázemí Školy vegetariánství tvoří lektoři odborných skupin.

Program akce Vegetariánské vaření v teorii i praxi

Proč nám chutná nezdravé

TV – Seriál o vegetariánství a hlavně o vegetariánech

 FILMOVÝ PORTÁL VĚNOVANÝ ZDRAVÉ VÝŽIVĚ

V tomto TV - Seriálu najdete díly věnované i vitariánství, makrobiotice, bio potravinám a řadě dalších aktivit souvísejících se zdravým životním stylem. Cílem autora je inspirovat lidi k vyzkoušení účinků stravy na tělo a ducha, které jsou velmi zřetelné a napomáhají nám ke šťastnému a harmonickému životu.

Sledujte!!! Téměř každý den vychází nový díl

O autorovi seriálu

Číst dál...

Videa ČSVV

Přehled videí ČSVV

Číst dál...

Strategie zavádění luštěninových pokrmů ve společném stravování

Jaroslav Škvařil, Odborná skupina pro výživové směry České společnosti pro výživu a vegetariánství.

 Přednáška na konferenci Luštěniny v praxi, kterou pořádala Česká společnost pro výživu a vegetariáství v roce 2012

Číst dál...

Tradiční a moderní luštěninové pokrmy

Ing. Zdeněk Hladík, Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
Přednáška na konferenci Luštěniny v praxi, kterou pořádala Česká společnost pro výživu a vegetariáství v roce 2012.
 

Číst dál...

Kulinářské zásady pro přípravu luštěnin

Ing. Eliška Škvařilová, Odborná skupina pro gastronomii České společnosti pro výživu a vegetariánství.

Přednáška z Konference „Luštěniny v praxi“, kterou spolupořádala Česká společnost pro výživu a vegetariánství v roce 2012.

Číst dál...

Vliv luštěnin v jídelníčku z pohledu lékařské praxe

Přednáška praktického lékaře MUDr. Víta Čajky na konferenci Luštěniny v praxi, kterou pořádala Česká společnost pro výživu a vegetariáství v roce 2012

Číst dál...

Vliv jídelníčku a životního stylu na duševní zdraví a paměť

   MUDr. Katka Sheardová, Poradna pro poruchy paměti – ICRC, Mezinárodní centrum klinického výzkumu

Anotace vystoupení: Kde máme paměť a co je to Alzheimerova nemoc. Jak souvisí zdravý životní styl s poruchami paměti. Je možné ovlivnit duševní zdraví druhem životního stylu a druhem jídelníčku? 

Přednáška z Konference „Vaříme dětem zdravě a chutně“, kterou spolupořádala Česká společnost pro výživu a vegetariánství v roce 2012.

Číst dál...

Vliv potravinářské výroby na kvalitu výrobků z obilovin a olejnin

Přednáška Ing. Víta Syrového z Konference „Vaříme dětem zdravě a chutně“, kterou spolupořádala Česká společnost pro výživu a vegetariánství v roce 2012.

Číst dál...

Prezentace výsledků práce ČSVV k roku 2006

Prezentace k příspěvku pro Světový vegetariánský kongres 2008, který pořádá co dva roky Mezinárodní vegetariánská unie (IVU) proběhl tentokrát v Drážďanech

Číst dál...

Vegetarianstvi jako zaklad udrzitelne budoucnosti ENG

Přednáška přednesená v rove 2008 na Světovém vegetariánském kongresu IVU "100 let revoluce ve stravování", který se konal v roce 2008 v Drážanech.

Číst dál...

Vegetariánství a děti

  

MUDr. Zbyněk Luňáček

Úvodem

V současné době jsme svědky toho, že někteří mladí lidé vylučují ze svého jídelníčku maso a stávají se vegetariány, a to z důvodů zdravotních, ekonomických, ekologických, etických či filozofických Toto rozhodnutí provází často nejistota vyvolaná informacemi zpochybňujícími správnost takovéhoto kroku. Přibývá pak i rodičů, kteří mají obavy o svoje dítě, které se náhle rozhodlo pro vegetariánství a rodiče nevědí, zda je to strava dostatečná a bezpečná. Přibývá i rodičů, kteří již stravují své dítě vegetariánsky a jsou proto vystaveni určitému tlaku svého okolí a často dokonce i dětského lékaře.

Číst dál...

Vegetariánství jako typ ochranné stravy ENG

Přednáška přednesená v rove 2008 na Světovém vegetariánském kongresu IVU "100 let revoluce ve stravování", který se konal v roce 2008 v Drážanech.

Číst dál...

Školení reprezentantů vegetariánství

 Cílem školení reprezentantů vegetariánství je vybavit posluchače informacemi tak, aby mohli vždy úspěšně vysvětlit význam vegetariánství, jak pro vlastní osobu, tak pro celou společnost.

Klíčovými dokumenty jsou "Výživová doporučení ČSVV 2009" a Stanovisko Americké dietetické asociace a Kanadských dietologů k vegetariánství - 2003, které vydala v roce 2004 ČSVV a uveřejnila v této brožurce i odborná stanoviska k vegetariánství České pediatrické společnosti a Společnosti pro výživu. Tyto dokumenty najdete zde.

Díky obětavé a nezištné práci televizního štábu suprememastertv.cz je Školení natočené a ke každému dílu je videozáznam.

Číst dál...

Jóga a vegetariánství podporuje světový mír

Motto:

Dokud bude člověk nelítostně ničit živé bytosti nižších řádů, nepozná ani zdraví, ani mír. 
Pythagoras 38 starověký řecký matematik a filozof -585 – -500 př. n. l.

Číst dál...

Přijetí krveprolití v minulosti

Stane se realitou predikce mladého (1979) anglického komika, herce a režiséra Simona Marc Amstella?

Číst dál...

Food Matters - Na jídle záleží

Velmi kvalitně a přehledně podané informace, především z oblasti kvality potravin.

Číst dál...

RADĚJI VIDLIČKY NEŽ NOŽE - 2. ČÁST

Pozoruhodný dokument, který vychází z jedné z největších populačních studií, nazývané Velká čínská studie. Velmi názorně je v tomto videu vysvětlen vliv výživy na zdraví člověka. 

Přímý odkaz na video zde.

Číst dál...

RADĚJI VIDLIČKY NEŽ NOŽE - 1. ČÁST

Pozoruhodný dokument, který vychází z jedné z největších populačních studií, nazývané Velká čínská studie. Velmi názorně je v tomto videu vysvětlen vliv výživy na zdraví člověka. 

Číst dál...

ESEJSKÉ EVANGELIUM MÍRU

Vemi poutavé a zároveň velmi důsledné výživové doporučení z doby kolem začátku našeho letopočtu. Je v něm řečeno vše podstatné, i to, na co dneční věda o výživě ještě neodhalila.

Číst dál...

Výživové doporučení ČSVV

Základem kvality života je dobré zdraví. Nejvýznamnější vliv na zdraví má životospráva (50 % - 80 %). Její hlavní součástí je způsob stravování, který je zásadním faktorem vzniku degenerativních chorob, z nichž srdečně cévní a nádorová onemocnění jsou příčinou až 80 % předčasných úmrtí v hospodářsky vyspělých zemích, včetně ČR.

Výživové doporučení ČSVV

ZÁKLADNÍ VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ

Nutriční rizika stravy

Environmentální rizika stravy

DOPORUČENÍ PRO PODPORU ZDRAVÍ

Nová bible ochrany zvířat a vegetariánství

Právě vyšla kniha Neber zvíře do úst, která je v současné době nejucelenějším pohledem na ochranu práv zvířat z pohledu nejen zástupců ochrany zvířat, ale i z pohledu vegetariánství. Kniha je cenná především pro rozmanitost pohledů na problematiku týrání zvířat. Kniha ukazuje spektrum názoru od profesionálních řezníků po kněze křesťanské církve či reprezentanta východních duchovních nauk.

Číst dál...

Výživa pro člověka a Zemi

O autorovi knihy Výživa pro člověka a zemi

Číst dál...

Nová výživa - napsali o knize

 Napsali o knize

Číst dál...

VEGANSTVÍ - Všichni máme možnost volby…

Redaktorka měsíčníku Moje zdraví  Helena Míková položila ČSVV otázky:

Číst dál...

Být či nebýt vegetariánem? ... to je, oč tu běží ...

Zajímavý článek o vegetariánství na pokračování, který napsala redaktorka časopisu Moje zdraví Helena Míková.

Článek byl uveřejněn v čísle 9/2012. Časopis je na pultech od 30.srpna 2012.

Článek vznikl ve spolupráci s Českou společností pro výživu a vegetariánství.

 

 

 

Číst dál...

Lze sestavit veganský jídelníček pro jednotlivce?

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli také lze sestavit veganský jídelníček pro jednotlivce.
Případně bych o jeho sestavení měla zájem.
Moc děkuji, s pozdravem,

Katka ...

Číst dál...

Vliv syřidla na výtěžnost a senzorickou kvalitu sýrů

 

Rozdíl ve výtěžnosti sýrů s použitím živočišného a mikrobiálního syřidla je asi 0,5 %, při použití mikrobiálních enzymů se během zrání zvyšuje hořkost.

 

Víte ještě o nějakých živočišných produktech?

Víte ještě o nějakých živočišných produktech, které mohou být ve velkém užívány v na první pohled "vegetariánském" jídle?

Číst dál...

Prosim, o tip na seriózní publikace zabývající se veg. výživou

Dobrý den, dospěla jsem postupně až k vegetariánství a jsem za to moc ráda, má rodina ale vůbec ne. Vůbec nikdo mi nefandí. Mám jen jednu známou vegetariánku, ale její matka je taky, už 15 let.  V rodině říkají, že jsem pitomá, zničím si zdraví, že živočišné bílkoviny se nedají ničím nahradit a že budu dokonce degenerovat!

Číst dál...

Karnitin

Mám obavy, aby můj 18-ti měsíční syn, stravovaný vegetariánsky, měl vše, co má mít. Něco lze vyčíst, ale o například karnitinu nikde nic. Předem Vám děkuji a přeji hezký den. Klára K.......

Číst dál...

Sýry bez syřidel z telecích žaludků

Prajem dobrý deň. Chcel by som vam podakovat za pracu, ktoru robite a sucasne vas poziadat o pomoc. Uz dlhsi cas patram po zozname znaciek syrov vyrabanych bez syridiel (enzymov) ziskavanych zo zaludkov zvierat (chymozin, pepsin). Viete mi poradit, ktore firmy distribuuju na cesky a slovensky trh syry pre vegetarianov (genet. chymozin, syntet. syridlo a pod.)? Srdecne dakujem.

Číst dál...

Přídatné látky v potravinách tzv. "Éčka"

Seznam "Éček" i se značkami, zda jsou vyrobeny z živočišných produktů, naleznete na stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce, kde se nachází i obsáhlý text o přídatných látkách (aditivech).

Číst dál...

Náhrada želatiny – lněné semínko

Bolavé klouby při vegetariánské stravě - odpověď na dotaz  

odpovídá: Jaroslav Škvařil, člen Odborné skupiny pro nutrici České společnosti pro výživu a vegetariánství

Číst dál...

RK Literatura

9. LITERATURA

Číst dál...

RK Psychologie výživy

8. PSYCHOLOGIE VÝŽIVY

Číst dál...

RS Praktická část

10. ZADÁNÍ PRO ZKOUŠKU Z PRAKTICKÉ  ČÁSTI

Číst dál...

RK Kulinářská teorie

7. KULINÁŘSKÁ TEORIE

Číst dál...

RK Skladba jídla

3. SKLADBA  JÍDLA

Číst dál...

RK Chucení, pestrost, různost

5. CHUCENÍ - PESTROST - RŮZNOST

Číst dál...

RK Kombinace poživatin, pokrmu a jídel

4. KOMBINACE POŽIVATIN, POKRMU A JÍDEL

Číst dál...

RK Biologická hodnota stravy

2. BIOLOGICKÁ HODNOTA STRAVY

Číst dál...

RK Hygienické minimum

1. HYGIENICKÉ MINIMUM

Číst dál...

Jak změřit stav střevní mikroflóry?


Ako zistiť/zmerať stav črevnej mikroflóry.  Ďakujem, Henrich Paľo 11. říjen 2010 v 16:05

Číst dál...

Čím nahradit dětem máslo?

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat...ráda bych přešla (alespon částečně ) z vegetariánství na veganství, ale mám problém s máslem. Všude se dočítám, že je zdravější než margaríny ( ztužené tuky...). Máte nějaký tip, čím máslo nahradit a bylo to vhodné i pro malé děti..?

Předem děkuji za odpověd.

S pozdravem Jana H.

Číst dál...

Proč je podle Vás maso nevhodné i pro děti?

Dvě otázky pro Českou společnost pro výživu a vegetariánství

  1. Proč je podle Vás maso nevhodné i pro děti?
  2. Jak lze podle Vás nahradit potřebu živočišných bílkovin z masa, které děti podle některých odborníků potřebují pro svůj růst?

Číst dál...

Jak změřit antioxidanty v těle?

Prosím nejaký kontakt na firmu, ktorá meria voľné radikály? Mimochodom počul som, že s tými radikálmi je to trochu nafúknutá marketingová bublina.  Ďakujem, Henrich Paľo 11. říjen 2010 v 16:05
 

Číst dál...

Moje dcera je vegetariánka. Bojím se ...

Moje dcera je vegetariánka. Bojím se, aby měla všechny potřebné živiny, je totiž v pubertě a začal jí menstruační cyklus. Jak jí mohu pomoci, aby měla například dostatek železa?
Předně vyřiďte své dceři moji gratulaci k rozhodnutí stát se vegetariánkou. Nejdříve bych uvedl na pravou míru Vaše vnímání rizik plynoucí z konvenční a vegetariánské stravy.

Číst dál...

Vegetariánství - Je vhodné také pro děti?

Redaktorka měsíčníku Moje zdraví  Helena Míková položila ČSVV otázky:

  • Jsou vegetariánské děti slabší, bledší, apod.?
  • Co jíst, když je dítě hubené nebo tlusté?
  • Daří se zavádět vegetariánskou stravu do školních jídelen?

Číst dál...