Dotaz od redaktorky CZECH NEWS CENTER a.s. (blesk.cz)

prosím, dali byste mi do Blesk Zpráv komentář k tématu vegetariánských imitací masa - zda to považujete za udržitelnější alternativu masa, jak vidíte konzumaci  vegetariánského mletého apod. z hlediska zdraví a jaké procento vegetariánů tyto imitace opravdu konzumuje? V reakci na tento projekt Agrární komory:

 

Dobrý den,

Obrázek prezentuje vytržené informace ze souvislostí tak, aby vyvolal zcela opačný úsudek u čtenáře, oproti skutečnosti. Idylický obrázek volně se pasoucích krav, pak jateční úhledný domeček, a nakonec již hotový burger. Proti tomuto pohledu je představen obraz velmi složitého výrobního procesu sójového texturátu.

Hovězí burger

1. Jatka a ve většině případů nepravdivá idyla pasoucího se hovězího dobytka je bez uvedení informace o spotřebě a znečištění odpadní vody na produkci jednoho kilogramu hovězího. Z pohledu hladu ve světě a „děsivě“ narůstající populaci je důležité si uvědomit, že Země uživí místo jednoho masojeda 3 – 20 obyvatel, kteří se stravují bez masa. Počet od 3 do 20 obyvatel určuje způsob jejich bezmasého stravování.

2. Pro současný nárůst strachu z ohrožení kovidem nebo válkou je zcela zásadní informace, kterou mimo jiné vyslovil L.N. Tolstoj: Dokud budou jatka, budou i války. Kdo provádí a podporuje týrání a zabíjení bezbranných, musí očekávat spravedlivé vyrovnání nejen na něm samým, ale i na jeho rodině a národě.

3. Proces od zabití zvířete po hotové maso pro burger je rovněž velmi složitý a technologicky náročný. V některých případech pak výsledný produkt nemusí být vhodný ani jako žrádlo pro psy, viz Jamie Oliver vyhrál soud s McDonalds. Pro objektivnější hodnocení doporučuji diplomovou práci Jany Krejčové.

Sójový burger

1. Je bezesporu pravdou, že denaturace sóji při výrobě sójového texturátu významně sníží její původní nutriční hodnotu. Tento proces výroby je šikovně vybraný, protože patří mezi ty nejnáročnější z hlediska denaturace původní suroviny. Zcela jinak lze hodnotit výrobu tofu nebo tempehu a to jak z pohledu složitosti výroby, tak z pohledu zachování původní nutriční hodnoty sóji.   

2. Z hlediska skutečné potřeby bílkovin a jejich výživové hodnoty by stačila člověku konzumace luštěnin a olejnatých semen, včetně obilovin, ovoce a zeleniny. Muž o váze 70 kg by takto přijal cca 50 g bílkovin za den. Současná spotřeba bílkovin 70 kilového muže je v průměru 100 g za den. Světová zdravotnická organizace (WHO) však doporučuje takovému muži pouze 50 g bílkovin za den. Pokud má tento muž ledvinové onemocnění, tak v nemocnici dostane dietu s 35 gramy bílkovin za den.

3. Výzkumy na zvířatech ukázaly, že méně bílkovin znamená lepší zdraví a delší život. Moje praxe za cca 35 roků ukázala, že méně bílkovin také znamená větší citlivost jak na nerovnováhu životního, tak sociálního prostředí, tzn. v dnešní napjaté situaci nárůst stresu. V praxi to znamená, že člověku, který se stává např. vegetariánem nebo veganem se sníží příjem bílkovin na těch WHO doporučených 50 g za den. Pokud současně se změnou stravování neprovádí i kroky ke zvýšení své duševní rovnováhy, tak je pro něj velmi vhodné zvýšení příjmu bílkovin na cca 70 g za den.  Proto mají bílkovinné texturáty rostlinného původu své opodstatněné místo v současném spotřebním koši.

Příklad vyváženějšího hodnocení vlivu rostlinného a hovězího burgeru

Spotřeba masa i dalších živočišných produktů dělá na tváři planety šrámy větší než například často (a oprávněně) skloňovaný palmový olej. Může je zahladit umělé (ne)maso?

nebo

Petr Beneš: Kampaň „Žeru maso“ šíří za veřejné peníze propagandu agrární lobby.

 

Jaroslav Škvařil

Předseda České společnosti pro výživu a vegetariánství

 

 

 

 

 

 

PRO a PROTI

Patří maso do našeho jídelníčku nebo ne? Jíme ho proto, že jsme ovládáni iracionální chutí...

Tyto i na další otázky položil redaktor Českého rozhlasu Tomáš Pavlíček reprezentantům dvou protikladných táborů.

 Filosofie pořadu:
 Pro a proti je zdánlivě jednoduchá záležitost. Diskuze moderátora s dvěma hosty hájícími opačný názor. 

 

Číst dál...

Vegetariáni žijí déle, protože mají nižší krevní tlak

Vegetariáni žijí déle díky svému jídelníčku. Strava vylučující maso zcela, nebo alespoň to červené a tučné, totiž snižuje krevní tlak. A vegetariánství, veganství a další formy jídelníčků založených na rostlinných potravinách prospívají o něco více mužům. U nich je rozdíl v délce života a zdravotní kondici v případě srovnání vegetariánství a konvenčního jídelníčku výraznější než u žen.

www.dama.cz 6. 6. 2013 |Autor: Famous |Rubrika: Zdraví , celý článek zde, foto z dama.cz

Stručná historie vegetariánství

Výraz vegetariánství má kořeny v latinském vegetus, což znamená čerstvý, čilý, zdravý, i žijící a životný. Vegetariánství je součástí mnoha kultur a jsou místa na zemi, kde se masu vyhýbá většina lidí.

Číst dál...

Vegetariáni mají lepší sexuální život

Pokud patříte mezi skupinu lidí, kteří odmítají zařadit do svého jídelníčku maso, pak děláte jedině dobře. Vegetariáni, kteří jedí jídla s velkým množstvím sóji, mají o poznání lepší sexuální život než masožravci, jak tvrdí nejnovější studie.

Celý článek je uveřejněn na www.novinky.cz 

Mäso v ľudskom organizme preukázateľne vytvára agresivitu

 Elektrická aktivita v mozgu, ako dokazuje EEG, svedčí o tom, že vegetariánska strava indukuje alfa vlny, ktoré navodzujú stav nervovo-svalovej relaxácie nielen v mozgu, ale aj v celom tele. Toto dokazuje priaznivý účinok vegetariánstva na správanie, ktoré vyvoláva pocit pohody a akoby stav meditácie do najhlbších právd. To je dôvod, prečo boli v priebehu storočí najinteligentnejší a najtolerantnejší ľudia na svete vegetariáni. Vystihuje to aj slávna veta Ludwiga Feuerbacha, že človek je tým čo je.

Z knihy Tibor Eliot Rostas: Mlčanie. Rozhlasové eseje prelomili ticho. Sofian Publishing 2012, ISBN 978-80-971221-0-2 (strana 176 až 177) vybral Milan Mancovič.

Nahrávku si můžete poslechnout v tomto článku.

Číst dál...

Základní způsoby stravování

Existuje mnoho různých diet či způsobů stravování. V níže uvedeném přehledu jsem se pokusil co nejvíce celou problematiku zjednodušit tak, aby tento přehled byl snadno srozumitelný a hlavně vedl k základní orientaci v dnes prezentovaných názorech odborné i laické veřejnosti. 

Číst dál...

Kdy začíná postní období?

Končí v prvním týdnu po jarní rovnodennosti (21. březen), tzn. letos v roce 2011 to bude 25. dubna. Dle tohoto konce se určuje začátek postního období. Šest týdnů nebo 40 dnů zpět. Tzn. letos v roce 2011 to je 3. března.

Stejným způsobem se vypočítá začátek a konec postního období kolem podzimní rovnodennosti. Toto očistné období není tak zakořeněné v lidové tradici jako jarní postní období. Mnoho lidí však přirozeně drží v této době ovocné kůry.

Je člověk tím, co jí?

(antroposofický pohled Rudolfa Steinera na působení různých potravin na člověka)

Článek, který vyšel v únorové Regeneraci s několika redakčními chybami. Zde je uveden originální text článku i autorčina upozornění na chyby v časopisu.

Číst dál...

Postní období v Českém rozhlase

Apetyt

 

Lékaři potvrdili: 83 letý jogín nepotřebuje jíst ani pít a je zdráv

DILLÍ - Indičtí vědci jsou ohromeni výsledky testů, které dělali dva týdny třiaosmdesátiletému jogínovi Prahladu Džanimu, jenž o sobě tvrdí, že více než 70 let už nejí ani nepije. Celý článek si přečtete na lidovky.cz. Informaci o více než dvaceti dalších breathariánech najdete zde.

Sociální vlivy na zdraví

Biopsychosociální přístup ke zdraví a nemoci, G. Engel (1977, 1980):

Zdraví jednotlivé buňky v osobě závisí na celkovém zdraví osoby.

Stejným způsobem je i zdraví osoby závislé na

  • zdravé (celé) rodině
  • zdravé (celé) komunitě
  • zdravé (celé) společnosti
  • zdravém (celém) světe

Praktická ukázka na příběhu z každodenního života

Číst dál...

Býk, který plakal ...

Býk v Hong Kongu udělal to, co si většina lidí vůbec nepřipouští. Možná proto, že je pro ně jednodušší myslet si, že zvířata nemají žádné emoce.

Číst dál...

Co je vegetariánství?

Vegetariánství se rovná vyloučení masa a produktů ze zabitých zvířat z lidské výživy z etických, filosofických ekologických i jiných důvodů. Vegetarián se stravuje tak, aby kvůli jeho nasycení nemuseli být týráni a zabíjeni živí tvorové a aby nemuseli ostatní lidé trpět hladem a dále tak aby svým způsobem stravování co nejméně zatěžoval a hlavně nepoškozoval životní prostředí.

Číst dál...

Jan Paul: Lidem by neškodilo více pokory ...

Lidem by neškodilo více pokory, skromnosti a střídmosti, ale kdo ví, třeba k tomu budou jednou okolnostmi přinuceni.
Britské listy 14.1.2011

Číst dál...

Jednou týdně povinně bez masa, rozhodl belgický Gent

Gent - Belgický Gent se rozhodl jako první město na světě zavést povinné vegetariánství alespoň jednou týdně. Opatření se zatím týká jen zvolených městských zastupitelů a státních zaměstnanců, do budoucna se ale počítá i se školami.

Celý článek najdete na Aktualne.cz

Inteligentni děti budou vegetariány

Zajímavý článek o možné souvislosti inteligence a vegetariánství

Vědci zkoumali u velké skupiny dětí souvislost mezi jejich IQ a pozdější inklinací k vegetariánskému způsobu života. Celý text článku najdete na stránkách idnes.cz.

Neuvěřitelný výkon na syrové a veganské stravě ve vysokém věku

Na syrové a veganské stravě uběhli staříci 16.000 km. Denně jeden maraton (průměrně 43,5 km za den).

Číst dál...

Slavní vegetariáni

 Největší přehled slavných vegetariánů a veganů, včetně těch českých je na soucitně.czslavní vegetariáni.

 

Podkategorie

TOPlist

NAVRCHOLU.cz