sestavené účastníky akce dny zdravé výživy - Břeclav 1990
Akce "Dny zdravé výživy - Břeclav 1990" zaměřená na uplatňování zásad Nutriční jednoty je ukázkou současných možností pro aplikaci zdravé výživy v ČSFR.
Pro rozšíření a celospolečenské uplatnění těchto možností považujeme za nezbytné :
Doporučené dávky živin stanovovat na základě údajů uznávaných expertních komisí FAO/WHO/VNV a expertních komisí EC a USA.
Technické a hygienické normy nestanovovat na základě plánovaného spotřebního koše, ale na základě standardů užívaných v EC, USA, CON a fyziologických poznatků.
Zrušit striktní spotřební koš poživatin v ČSFR a provádět jeho stanovování na základě statistických měření s jednoročním zpožděním. Takto stanovený spotřební koš bude sloužit ke zjištění stavu k možnostem tvorby doporučení pro obyvatelstvo.
Základ výživových doporučení stanovit jako vyjmenování poživatin, jejichž spotřeba se má zvýšit a těch, jejichž spotřeba se má snížit. Jedině tak lze doporučení pro spotřebitele učinit jasnými a srozumitelnými.
Pravidelně zvát k jednáním na vládní a parlamentní úrovni, které se týkají výživy, zemědělství a příbuzných oborů zástupce organizací, které aktivně a konstruktivně přispívají k pozitivní změně stravovacích návyků ve společnosti (PPV Praha, Fóra správné výživy, Teofaktu, Nutrikomplexu, ČSUV, ČVS, CASD atd.).
Vyjádřeno nutričních hodnotami pro průměrného obyvatele na jeden den.
NÁZEV POLOŽKY |
SPOŘEBA V ČSSR 1987 |
DOPORUČENÍ PRO/JAKO: |
VDD 1989 |
||||
NEJBLIŽ.OBDOBÍ |
DLOUHODOBÝ CÍL |
PRO ČSSR |
|||||
Příjem energie |
13.222 KJ |
3.158 kcal |
- 20% |
2.526 kcal |
- 35% |
2.068 kcal |
2.297 kcal |
Tuky |
129,2 g |
- 45% |
71.1 g |
- 65% |
45,2 g |
69,6 g |
|
Cukr |
102,5 g * |
- 50% |
51,2 g |
až 0 g |
57,4 g **** |
||
Vláknina |
25,15 g ** |
+50% |
37,7 g |
+80% |
45,3 g |
minim. 30 g |
|
Cholesterol |
700 mg |
max. 300 mg |
max. 160 mg |
max. 300 mg |
|||
Vit. C |
79,4 mg |
+100% |
159 mg |
+160% |
190 mg |
78,6 mg |
|
Poměr živin |
|||||||
Bílkoviny |
12,6% |
8 - 14 % optimum 12 % |
. 12,97 % |
||||
Tuky |
*** 35,3% |
10 - 30 % optimum 20 % |
27,4 % |
||||
Sacharidy |
52,1% |
Minimálně 60 % |
59,6 % |
||||
* údaj je z roku 1983 pro ČSSR
** údaj uvedený v metodické příručce SRV 1986, tab 4, 21 s,ĺ muži - 28,8 g, ženy - 21,5 g, průměr 25.15 g
*** údaje jsou z roku 1983 pro ČSSR
**** maximálně 10% z celkového energetického příjmu