Doporučení a stanoviska ČSVV

Odborné stanovisko k pořadu "Máte slovo" na téma "Jídlo škodící zdraví"

 

Úvod

Správně poskládaná a vyvážená strava, jako prostředek k docílení pevnějšího zdraví a dlouhého života, je v naší moderní společnosti velice často diskutovaným tématem. Otázka zdravého stravování byla dne 12.1. 2017 otevřena v pořadu Máte slovo České televize.

Číst dál...

Tisková zpráva k pořadu "Máte slovo s Michaelou Jílkovou"

Omyly zástupců odborné veřejnosti v pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou
 

Pořad „Máte slovo s Michaelou Jílkovou“ odvysílaný ČT 1 dne 12. 1. 2017 na téma: „Jídlo škodící zdraví“ ukázal velkou zmatenost v názorech na zdravé stravování, významně ji podpořili i zástupci odborné veřejnosti. V pořadu nebylo umožněno, aby mohly zaznít objektivní informace, které diváci očekávali.

Číst dál...

Co nám přinesl pořad "Máte slovo" na téma "Jídlo škodící zdraví"

Co pozitivního přinesl pořad Máte slovo s paní Jílkovou?

Pořad dal silný impuls k sebeuvědomění skupiny alternativně se stravujících občanů!

Jsou oblasti, v kterých bychom měli být jednotní a pak jsou oblasti, v kterých se přirozeně budeme rozcházet. Je zcela přirozené, pokud se budeme rozcházet v názoru na výběr potravin, z kterých si každý směr sestavuje svůj talíř. Jednotní bychom měli být v názoru na nutriční úroveň (kvalitu) potravin.

Číst dál...

Být či nebýt breathariánem?

Breathariánství je také označováno jako pránická výživa, což je výživa pránou. Nelze zaměňovat pránickou výživu s půstem a již vůbec ne s hladověním. Jedná se o plnohodnotnou výživu těla jiným způsobem, než je dnes obvyklé.

Číst dál...

Rizika vegetariánské stravy v dětském věku

Rozhovor dětské lékařky MUDr. Moniky Antošové s redaktorkou RTVS Ivetou Malachovskou

Pořad RTVS – Dámský klub odvysílaný 20. 6. 2014. Záznam najdete zde.

Pořad vyzněl významně proti vegetariánsky. Pojďme se proto podívat na argumentaci dětské lékařky.

Číst dál...

Být či nebýt vegetariánem?

To je, oč tu běží, dalo by se říci. Co nám vegetariánská a veganská strava nabízí a proč vlastně nejíst maso, přestože je valná většina z nás takto naučená odmalička? Důvodů PRO opuštění klasické stezky „masojeda“ je hned několik, na cestě však číhá i nejedno úskalí…

Na otázky redaktorky měsíčníku Moje zdraví  Heleny Míkové odpovídá Jaroslav Škvařil, člen odborného grémia České společnosti pro výživu a vegetariánství.

Číst dál...

Stanovisko slovenských odborníkov k stravovaniu

Žiadosť o aktualizáciu legislatívnych noriem a rozvoj programov na skvalitnenie stravovania na Slovensku

Připojit se ke Stanoviskumůžete zde.

Martinská iniciatíva za kvalitné školské stravovanie oceňuje doterajšie aktivity slovenskej vlády, ministerstiev a ďalších inštitúcií v oblasti stravovania obyvateľov a obracia sa na ne, aby (s ohľadom na ľudské, občianske i ďalšie práva, aktuálny stav zdravia slovenskej i svetovej populácie, životného prostredia, názory odborníkov a hlasy volajúce po pozitívnych zmenách v týchto oblastiach na Slovensku i vo svete) umožnili a rozvinuli na Slovensku ďalšie programy v záujme skvalitnenia zdravia a životného prostredia, v rámci nich aj programy vegetariánskeho stravovania v predškolských, školských a ďalších stravovacích zariadeniach.

Číst dál...

Těhotné vegetariánky?

Reakce na článek, který byl uveřejněn dne 24. 6. 2010 na novinky.cz: Těhotné vegetariánky stravou ohrožují vývoj mozku dítěte

Článek je nejen nevědecký, ale je i snůškou nesmyslů a protimluv.

Číst dál...

Odborné zázemí České společnosti pro výživu a vegetariánství

Přehled členů odborného grémia ČSVV.

Číst dál...

Závěry WHO (2003) o vápníku jsou stejné jako závěry OSpN (2002)

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve svém Technical Report Series 916: DIET, NUTRITION AND THE PREVENTION OF CHRONIC DISEASES, strana 131 kapitola 5.7.5  dochází v roce 2003 ke stejným závěrům, ke kterým došla i Odborná skupina pro nutrici (OSpN) ČSVV již v květnu 2002. Tyto své závěry OSpN rozeslala ještě v témže roce předním světovým odborníkům na problematiku vápníku.

Číst dál...

Vápník v konvenční a vegetariánské stravě

Příjem vápníku má zásadní význam pro metabolismus kosti, vznik osteoporózy a následných fraktur. Problematika osteoporózy a zlomenin patří mezi dnes v medicíně diskutovaná a stále ne zcela vyjasněná témata. Podle incidence onemocnění osteoporózou a výsledků epidemiologických studií současná doporučovaná množství vápníku spíše přispívají k nárůstu výskytu zlomenin než k jejich snižování.

Číst dál...

Výživová doporučení ČSVV 2001

 
   ÚVODEM

Bohatý je ten, kdo má dobré zdraví. Získat a udržet si toto bohatství však pro mnohé z nás není jednoduché, zvláště pak s přibývajícím věkem. Na naše zdraví působí životní prostředí, dědičné dispozice a také lékařská péče (asi z 15 - 40 %). Osobním životním stylem však můžeme své zdraví uchopit do vlastních rukou (z 60 - 85 %). Podstatnou součástí každodenního života je strava, která zásadním způsobem ovlivňuje náš současný i budoucí zdravotní stav. Je tedy užitečné vědět jaké možnosti nám v tomto směru skýtá zdravá výživa doporučená ČSVV:

Číst dál...

Prohlášení pro vytvoření Nutriční jednoty v oblasti nutričního uvědomění

1. Zdravotní stav je výslednicí složitých vztahů mezi životním prostředím, osobním chováním, sociálním uspořádáním, genetickými faktory, vnějšími psychickými vlivy a ekonomickým chováním společnosti.

Číst dál...

Odborná stanoviska a doporučení České společnosti pro výživu a vegetariánství

  • All
  • Odborné Grémium
  • Publikace
  • Stanoviska
  • Výchozí
  • Titulek
  • Datum
  • Náhodně

TOPlist

NAVRCHOLU.cz