Článek Martina Reichmana „Vegetariáni žijí nezdravě: Mají více psychických poruch a častěji rakovinu“ byl uveřejněn v časopise 100+1 dne 5. 2. 2016. Vychází z rakouské studie, která hodnotila pravidelný sběr dat provedený v letech 2006 až 2007 v Rakousku.
Náprava "poškozeného" image?
Závěry uvedené v článku Martina Reichmana jsou v rozporu s minulými i současnými výzkumy o vlivu vegetariánské či veganské stravy. Dnes největší vědeckou prací o vlivu veganství a vegetariánství na zdraví je Stanovisko Americké dietetické asociace k vegetariánství (Stanovisko ADA). Tato práce obsahuje cca 200 citací především populačních a klinických studií. Na toto stanovisko se odvolávají i nejvýznamnější sdružení odborníků, které se zabývají vlivem stravy na vznik různých chorob. Tato stanoviska k vegetariánství vydává Americká dietetická asociace již od roku 1985. Do češtiny bylo přeloženo naší Společností Stanovisko ADA z roku 2003. Poslední vydání Stanoviska ADA je z roku 2009. Ke stanovisku ADA k vegetariánství z roku 2003 se obdobně vyjádřila i Společnost pro výživu (2004) a Česká pediatrická společnost (2004). Stručné Stanovisko ADA k vegetariánství zní od roku 1985 do dnes stále stejně:
„Správně rozvržená vegetariánská strava je zdravá, nutričně vyvážená a zdravotně přínosná v prevenci i v léčbě různých onemocnění. V některých případech mohou pomoci k zajištění denních doporučených dávek pro jednotlivé živiny i fortifikované potraviny či potravinové doplňky. Vegetariánská i veganská strava mohou splnit současná doporučení pro příjem všech potřebných živin“.
Vzhledem k výše uvedeným rozporům mezi závěry v článku Martina Reichmana a současnými i minulými vědeckými poznatky o vlivu vegetariánské stravy na zdraví se lze domnívat, že se jedná spíše o snahu napravit „poškozené“ image masa, k němuž došlo v říjnu 2015.
V této době byla publikována zpráva Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO a která zařadila uzeniny do stejné skupiny karcinogenů, kde figuruje například tabák či azbest. Podle IARC rakovinu pravděpodobně způsobuje i nezpracované červené maso.
Guardian (15.06.2005, Big study links red meat diet to cancer)
BBC Czech (16.06.2005, Nadměrná konzumace červeného masa 'škodí')
BBC Slovak (15.06.2005, Spojenie medzi rakovinou a červeným mäsom)
Ke stejným závěrům dochází i jiné studie o vlivu konzumace živočišných potravin na zdraví:
J Nutr. (2014, Železo v mase souvisí s onemocněním srdce)
Pro pochopení širších souvislostí o vlivu konzumace potravin živočišného původu doporučuji video: Raději vidličky než nože (1 díl, 2 díl). Jedná se o dokument, který vychází z Velké čínské studie. Velmi názorně je v něm vysvětlen vliv výživy na zdraví člověka.
Výzva k zodpovědnosti
Každý podnět lze využít ke zvýšení své odolnosti a bezpečnosti. Proto všem veganům a vegetariánům, kterých se nějak dotkl článek Martina Reichmana, doporučuji využít tento podnět a znovu zkontrolovat skladbu své stravy a především kvalitu surovin. Stanovisko ADA k vegetariánství vždy uvede, že prospěšná je správně sestavená vegetariánská nebo veganská strava. Tzn. správně nesestavená vegetariánská či veganská strava tento prospěch mít nemusí. Doporučuji proto seznámit se s Výživovým doporučením České společnosti pro výživu a vegetariánství. Vice podrobností k tomuto doporučení pak najdete v článku: Být či nebýt vegetariánem.
Informace ke kvalitě potravin naleznete ve videu Food Matters - Na jídle záleží a v knihách našich významných odborníků: Ing. Víta Syrového a Prof. RNDr. Anny Strunecké, DrSc.
Pokud vás zajímá strava nejen v souvislosti se zdravím, ale i vitalitou a výkonem, tak pak doporučuji informace z konference Wellness gastronomie.
Podstata nemoci a zdraví netkví jen v jídle
Pokud budeme příčiny nemoci hledat pouze v jídle, tak nikdy nedostaneme zcela objektivní informaci, protože způsob stravování je odrazem našeho duchovního a duševního života. Proto je třeba hledat řešení nemoci a současně i cestu ke zdraví v těchto oblastech a ne jen v dietě, kterou pak zpravidla znásilňujeme sami sebe.
Dominanta je v etické oblasti, kterou vegetariánství a veganství řeší jako primární. Odpovědi k těmto otázkám pak můžeme najít v Etikoterapii. Jejím zakladatelem je MUDr. Ctibor Bezděk a jejím současným nejvýznamnějším zástupcem je MUDr. Vladimír Vogeltanz.