Vyberte si z hlavních oblastí našeho portálu

Vliv hospodářských zvířat na biodiverzitu

 Dlouhý stín hospodářských zvířat  - ekologické otázky a možnosti - zpráva organizace LEAD (součást FAO)

Autor: H. Steinfeld, P. Gerber, T. Wassenaar, V. Castel, M. Rosales, C. de Haan - 2006, 390 pp

5. kapitola zprávy LEAD - Stín hospodářských zvířat

Číst dál...

Role hospodářských zvířat ve spotřebě a znečištění vody

 Dlouhý stín hospodářských zvířat  - ekologické otázky a možnosti - zpráva organizace LEAD (součást FAO)

Autor: H. Steinfeld, P. Gerber, T. Wassenaar, V. Castel, M. Rosales, C. de Haan - 2006, 390 pp 

Dlouhý stín, Kapitola 4

Číst dál...

Hospodářská zvířata mají významný vliv na životní prostředí

Dlouhý stín hospodářských zvířat  - ekologické otázky a možnosti - zpráva organizace LEAD (součást FAO)
Autor: H. Steinfeld, P. Gerber, T. Wassenaar, V. Castel, M. Rosales, C. de Haan - 2006, 390 pp

Dlouhý stín Kapitola 1 ÚVOD

Číst dál...

HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA A GEOGRAFICKÉ ZMĚNY

Dlouhý stín hospodářských zvířat  - ekologické otázky a možnosti - zpráva organizace LEAD (součást FAO)


Autor: H. Steinfeld, P. Gerber, T. Wassenaar, V. Castel, M. Rosales, C. de Haan - 2006, 390 pp

Dlouhý stín, Kapitola 2

Číst dál...

Dlouhý stín hospodářských zvířat-Zpráva LEAD, FAO

Dlouhý stín hospodářských zvířat  - ekologické otázky a možnosti - zpráva organizace LEAD (součást FAO)
Autor: H. Steinfeld, P. Gerber, T. Wassenaar, V. Castel, M. Rosales, C. de Haan - 2006, 390 pp

 

Číst dál...

Světová organizaci pro výživu a zemědělství (FAO)


Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů (The Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO)

Koordinuje mezinárodní snahy, které si kladou za cíl zamezit hladovění. FAO slouží jako nezávislé fórum , ve které vystupují všechny národy jako rovnocenné (jak rozvinuté, tak rozvojové země), aby sjednávaly dohody a diskutovaly o politickém rámci. FAO je také zdrojem vědomostí a informací.

Číst dál...

Naléhavý vzkaz Mistryně Ching Hai

Mistryně Ching Hai je světově uznávaná duchovní učitelka, humanitární aktivistka, umělkyně.
Dokument uvádí návod, jak zastavit až 80 % globálního oteplování, odstranit hlad ve světě, zastavit války, napomoci míru, uvolnit vodu Země a také mnoho dalších vzácných zdrojů, hodit záchranné lano planetě i lidstvu.
Zkráceně, velice rychle zastavit mnoho globálních problémů, kterým teď právě čelíme.

Číst dál...

Etická a environmentální rizika konvenční stravy - svámí Mahéšvaránanda

Na dotazy České společnosti pro výživu a vegetariánství odpovídá Jeho Svatost mahámandaléšvar paramhans svámí Mahéšvaránanda, autor systému Jóga v denním životě, v němž propojil starodávnou jógovou tradici se svým duchovním poznáním a s výsledky bádání moderní vědy.

Číst dál...

Lord Nicholas Stern: Přestaňte jíst maso a zabraňte tak globálnímu oteplování

Lidé se musejí stát vegetariány, pokud má svět zvládnout globální oteplování, argumentuje britský ekonom Lord Stern. "Maso je plýtváním vody a produkuje velké množství skleníkových plynů. Vytváří obrovský tlak na světové zdroje. Vegetariánská strava je lepší." Emise metanu od krav a prasat je podstatným zdrojem skleníkových plynů. Metan má 23x silnější dopad než kysličník uhličitý jako plyn, který způsobuje globální oteplování.

Číst dál...

Sir Paul vybízí lidi, aby se stali vegetariáni

článek z Luton Tuday, 8. 12. 2007

Paul McCartney upozorňuje na zprávu ogranizace LEAD a FAO při OSN - Dlouhý stín hospodářských zvířat a doporučuje všem, kteří chtějí udělat něco pro životní prostředí, aby se rozhodli pro vegetariánství.

Číst dál...

Němečtí Zelení chtějí prosadit povinný vegetariánský den v jídelnách

Vyšlo na zpravy.idnes.cz 5. srpna 2013  17:12

Pokud němečtí Zelení uspějí v září ve volbách, místním masomilcům zřejmě zatrne. Strana totiž hodlá prosadit povinný vegetariánský den v jídelnách po celé zemi, aby se snížila vysoká spotřeba masa v Německu. Návrh vyvolal v zemi šťavnatých bratwurstů bouřlivou debatu.

Celý článek:zpravy.idnes.cz

Evropě začíná docházet voda

Ze zprávy, kterou včera zveřejnila Evropská komise vyplývá, že některé členské státy začínají trpět trvalým nedostatkem vody. A problém se netýká jen zemí u Středozemního moře. Už i Česká republika oznámila, že má oblasti s častým nedostatkem vody, Francie a Belgie zase oblasti s nadměrným využíváním spodních vod.
Celý článek si přečtete na novinky.cz

Biozemědělství to nezachrání

Petr Ledvina, Ekologický institut Veronica, psáno pro časopis Veronica č. 5/2009
Český překlad shrnutí celé studie Bio: Zachránce klimatu? (12 stran)
Ekologické zemědělství není samo o sobě zachráncem klimatu. Teoreticky může snížit emise o 15 až 20 %, ovšem pokud mají průmyslové země do poloviny století snížit emise o 60 až 80 %, nelze to v dlouhodobých klimatických cílech považovat za dostatečné. Rozhodující je změna životního stylu.

Číst dál...

Nové poznatky o vlivu hospodářských zvířat na změny klimatu

autoři: Robert Goodland and Jeff Anhang

Hospodářská  zvířata a změny klimatu: Co když klíčovými aktéry v oblasti klimatických změn jsou ... krávy, prasata a slepice?

Číst dál...

Nové varování proti GM potravinám

Americká Akademie environmentální medicíny vyzývá k okamžitému moratoriu na veškeré geneticky modifikované potraviny

Jeffrey Smith, 19. 5. 2009

Dnes vyzvala Americká akademie environmentální medicíny (AAEM), aby „lékaři poučili své pacienty, lékařskou komunitu a celou veřejnost, aby se vyhýbala geneticky modifikovaným potravinám (GM potraviny), kdykoli je to možné, a aby poskytovala informační materiál týkající se zdravotních rizik.“ (i) Vyzvali k moratoriu na GM potraviny, k dlouhodobým nezávislým studiím a označení.

Celý článek v AJ

Celý článek v ČJ

Ani sardinky s kadmiem, ani tresčí játra s dioxiny!

Tisková zpráva SVS ze dne 30. 4. 2009 informuje o marockých sardinkách s nadlimitním obsahem kadmia a tresčích játrech s nadlimitním obsahem dioxinů původem z Polska. Oba typy produktů se stahují z trhu. 

Celý článek: Agronavigátor

Nutriční hodnota biopotravin

Souhrn výsledků studií o biopotravinách

V současné době existují tisíce studií zabývajících se nutriční úrovní biopotravin. Z níže uvedeného přehledu vyplývá, že produkty bio zemědělství mají mnohem vyšší nutriční úroveň, než produkty z konvenčního zemědělství. Biopotraviny mají:

  1. až dvojnásobný obsah některých pro zdraví důležitých minerálních látek (Například: až o 60 % více zinku, až o skoro 140 % více hořčíku, až o 68 % více vápníku.),
  2. až o 50 % vyšší obsah ochranných látek, především antioxidantů, (Například: vyšší obsah vlákniny, až o 38 % více vitamínu C, až o 46 % více vitamínu E.),
  3. nižší obsah těžkých kovů.

 

Číst dál...

Hospodářská zvířata jsou významnou hrozbou - Řím 29.11.06

Tisková zpráva FAO
Hospodářská zvířata jsou významnou hrozbou pro životní prostředí. Je zapotřebí urychleně reagovat.

29. listopadu 2006, Řím - Co je příčinou většího množství skleníkových plynů – chov dobytka nebo řízení automobilů?

Číst dál...

EKOLOG, KTERÝ JÍ MASO - ROZPOR V TERMINOLOGII?

 Přišlo na info Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Tisková zpráva Evropské vegetariánské unie ku příležitosti Světového dne životního prostřední – 5. června 2007

Číst dál...

Vegetariánství a klimatické změny

Přišlo na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
postoj Evropské vegetariánské unie (EVU)

Předseda EVU Renato Pichler zaslal 6. 2. 2007 otevřený dopis předsedovi Evropské komise, panu José Manuelovi Barraso upozorňující na přímou souvislost vegetariánského způsobu života a boje proti klimatickým změnám.

Číst dál...

Podkategorie

Stanovisko FAO

Dlouhý stín hospodářských zvířat - Zpráva LEAD, FAO