Aktuality k tématu Ekologie výživy

EKOLOG, KTERÝ JÍ MASO - ROZPOR V TERMINOLOGII?

 Přišlo na info Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Tisková zpráva Evropské vegetariánské unie ku příležitosti Světového dne životního prostřední – 5. června 2007

Stačí pouze chvilková myšlenka, abychom si uvědomili, že co se týká půdy, vody a energie, je mnohem efektivnější žít na rostlinné stravě než živit se mrtvými těly zvířat, která sama musejí sníst velké množství rostlin, aby rostla a žila.
Studie zdravotního stavu veganů (žádné živočišné produkty), dále vegetariánů (pouze mléko a vejce) a těch, co jedí maso, rovněž nade vší pochybnost ukázaly, že lidská stvoření, včetně dětí, mohou být zcela zdravá bez živočišných produktů.
Novou informací je vzrůstající poznání, že se blížíme k ekologickým limitům naší planety a skutečnost, že mezinárodní úřední orgány široce akceptovaly naši pokračující závislost na zvířatech jako potravě – ve světovém měřítku stále rostoucí – jako klíčový důvod tohoto stavu.
Globální oteplování je ve vzrůstající míře uznáváno jako kritický problém 21. století a nedávná zpráva Organizace pro výživu a zemědělství Spojených Národů (FAO) „Dlouhý stín hospodářských zvířat“ odstranila jakékoli pochybnosti, že při volbě naší potravy je důležité zaměřit se na tuto problematiku:
„Oblast hospodářských zvířat se ukazuje jako jedna ze dvou či tří nejvýznamnějších, které přispívají k nejzávažnějším ekologickým problémům jak v lokálním, tak globálním měřítku.“
„Chovem hospodářských zvířat vzniká 18% emisí z celkového množství skleníkových plynů (měřeno v ekvivalentu CO2) a to je více, než způsobuje doprava.“
Poptávka po mase a krmivu hospodářských zvířat podněcuje ničení pralesů, což doprovází uvolňování ohromného množství oxidu uhličitého. Metan z přežvýkavců je dalším významným dopadem na skleníkové plyny.
Většina organizací zůstává přesvědčena, že hospodářská zvířata s námi budou neustále bez ohledu na dramatické důkazy, že změna je nutná. FAO-Organizace pro výživu a zemědělství očekává zdvojnásobení spotřeby mléka a masa do roku 2050, i když si připustíme zničující dopad hospodářských zvířat na životní prostředí.
O problému se ví a řešení mají přímo na očích; přesto se zdá, že světoví vůdci si zkrátka neumí představit budoucnost bez nekončící závislosti na živočišných produktech.
Nicméně pokud si neumíme představit takovou budoucnost a zároveň přijmout neodkladná opatření k jejímu uskutečnění, nemusíme mít už vůbec žádnou budoucnost. Pokud podnikneme kroky dostatečně rychle, bude nám možná dopřán ještě ten přepych podívat se zpět na slepotu minulých generací, když budeme na stanovišti jediné životaschopné budoucnosti – kde ekolog, který jí maso, se bude zdát stejně absurdní představou jako rovnostář, který vlastní otroky.

Renato Pichler
Prezident Evropské Vegetariánské Unie

(překlad Jan Tomášek)
originální text na stránkách EVU

TOPlist

NAVRCHOLU.cz