Aktuality k tématu Ekologie výživy

Nutriční hodnota biopotravin

Souhrn výsledků studií o biopotravinách

V současné době existují tisíce studií zabývajících se nutriční úrovní biopotravin. Z níže uvedeného přehledu vyplývá, že produkty bio zemědělství mají mnohem vyšší nutriční úroveň, než produkty z konvenčního zemědělství. Biopotraviny mají:

  1. až dvojnásobný obsah některých pro zdraví důležitých minerálních látek (Například: až o 60 % více zinku, až o skoro 140 % více hořčíku, až o 68 % více vápníku.),
  2. až o 50 % vyšší obsah ochranných látek, především antioxidantů, (Například: vyšší obsah vlákniny, až o 38 % více vitamínu C, až o 46 % více vitamínu E.),
  3. nižší obsah těžkých kovů.

 

Přehled výsledků studií o biopotravinách

1. EU – UK

 

Studie ukázala, že čerstvé bio brambory, bio pšenice a bio kukuřice měly, ve srovnání s konvenčně vypěstovanými, v průměru:

2. Recenze 41 studií (2001):

Recenze ukázala, že biopotraviny mají, ve srovnání s konvenčně vyprodukovanými potravinami, v průměru:

 

  • o 29 % více hořčíku,
  • o 27 % více vitamínu C,
  • o 21 % více železa,
  • o 13 % více fosforu,
  • o 26 % více vápníku,
  • o 11 % více mědi,
  • o 42 % více manganu,
  • o 9 % více draslíku.

Recenze dále ukázala, že špenát, salát, zelí, brambory a mrkev, všechny v bio kvalitě, mají ještě vyšší nutriční hodnoty, než ty předešlé.

Worthington, V. (2001) Nutritional quality of organic versus conventional fruits, vegetables, and grains. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. 7 (2); 161-173.

    • http://www.liebertonline.com/doi/abs/10.1089/10755530260511685
    • http://www.nutrition4health.org/nohanews/NNSp02NutQualOrganicVsConv.htm

3. EU - UK

V současnosti probíhá čtyřletá studie nazvaná Quality Low Input Food (QLIF) study. Předběžné výsledky této studie ukázaly, že bio ovoce a zelenina obsahuje, ve srovnání s konvenčně vypěstovaným ovocem a zeleninou:

    • o
    40 % více antioxidantů, více železa, http://www.soilassociation.org/web/sa/saweb.nsf/89d058cc4dbeb16d80256a73005a2866/536379ea38eaf4ca802573830061ac90!OpenDocument, accessed on 27.2.2008

4. Recenze z roku 2001

(vydaná The Soil Association), jež zahrnovala 4000 studií na biopotraviny ukázala, že biopotraviny, ve srovnání s konvenčně vypěstovanými potravinami, mají vyšší obsah: více zinku ve

  • itamínu C,
  • důležitých minerálů,
  • stopových prvků.

http://www.soilassociation.org/web/sa/saweb.nsf/89d058cc4dbeb16d80256a73005a2866/536379ea38eaf4ca802573830061ac90!OpenDocument, accessed on 27.2.2008

5. EU - POLSKO

Studie ukázala, že bio rajčata měla, ve srovnání s konvenčně vypěstovanými rajčaty, vyšší obsah:

  • vitamínu C,

  • β-karotenů,

  • flavonoidů.

Hallmann, Ewelina and Rembiałkowska, Ewa (2007) Comparison of the Nutritive Quality of Tomato Fruits from Organic and Conventional Production in Poland. Poster presented at 3rd QLIF Congress: Improving Sustainability in Organic and Low Input Food Production Systems, University of Hohenheim, Germany, March 20-23, 2007., accessed on http://orgprints.org/9944/

6. EU – FRANCIE

Studie ukázala, že bio broskve měly, ve srovnání s konvečně vyprodukovanými:

  • vyšší obsah polyphenolů,

  • vyšší  nutriční kvalitu,

  • lepší chuť.

Fauriel, J.; Bellon, S.; Plenet, D. and Amiot, M.- J. (2007) On-farm influence of production patterns on total polyphenol content in peach. Paper presented at 3rd QLIF Congress: Improving Sustainability in Organic and Low Input Food Production Systems, University of Hohenheim, Germany, March 20-23, 2007, accessed on http://orgprints.org/9855/7. EU – POLSKO

7. Studie ukázala, že bio jablečné pyré mělo, ve srovnání s jablečným pyré konvenčně vyprodukovaným:

  • vyšší obsah fenolů,
  • vyšší obsah bio-aktivních látek (z roku 2005).
  • o 36 % vyšší obsah vitamínu C,
  • o 50 % vyšší obsah flavonoidů,
  • o 47 % vyšší aktivitu antioxidantů,

Rembialkowska, Ewa; Hallmann, Ewelina and Rusaczonek, Anna (2007) Influence of Processing on Bioactive Substances Content and Antioxidant Properties of Apple Purée from Organic and Conventional Production in Poland. Poster presented at 3rd QLIF Congress: Improving Sustainability in Organic and Low Input Food Production Systems, University of Hohenheim, Germany, March 20-23, 2007, accessed onhttp://orgprints.org/9943/

 

8. USA

Studie ukázala, že bio kiwi mělo, ve srovnání s konvenčně vypěstovanými kiwi, výrazně:

    • vyšší obsah vitamínu C,
    • vyšší obsah polyphenolů,
    • vyšší obsah hlavních minerálů,
    • vyšší aktivitu antioxidantů.
  • Amodio, M.L., Colelli, G., Hasey, J.K., Kader, A. A. (2007) A comparative study of composition and postharvest performance of organically and conventionally grown kiwifruits. Journal of the Science of Food and Agriculture. 87, 1228 – 1236

9. EU – UK

Ellis et al. (2006), Nielsen and Lund-Nielsen (2005) a další.

Výsledky studií ukázaly, že bio mléko mělo v průměru:

  • o 68 % více omega 3 mastných kyselin,
  • vyšší obsah kyseliny linoleové,
  • nižší poměr omega 3 ku omega 6 mastným kyselinám,
  • vyšší poměr poly-nenasycených mastných kyselin,
  • vyšší obsah antioxidantů:
    • až o 46 % více vitamínu E,
    • až 3krát více β-karotenů, luteinu, zeaxanthinu.

http://www.soilassociation.org/web/sa/saweb.nsf/848d689047cb466780256a6b00298980/f9d683dcab65814a8025716b003d563e!OpenDocument, accessed on 27.2.2008

Zpracovala:
Zuzana Škvařilová, BSc
Vedoucí Odborné skupiny pro environmentální vlivy výživy
Česká společnost pro výživu a vegetariánství,
www.csvv.cz