Nejčastější otázky a odpovědi

  • Výchozí
  • Titulek
  • Datum
  • Náhodně
nahrát další pro nahrání všech podržte klávesu SHIFT nahrát vše

 

Tisková zpráva Evropské vegetariánské unie (European Vegetarian Union) z 28. března 2006. 

Již mnoho desítek let odborníci na výživu i vládní úředníci velmi propagují konzumaci rybího tuku, který obsahuje Omega-3 nenasycené mastné kyseliny či doporučují užívat některý z výživových doplňků, který tyto mastné kyseliny obsahuje. Správnost těchto doporučení a jejich vědecká hodnota byla nedávno vážně zpochybněna.

Britští vědci, kteří zjišťovali vliv Omega-3 nenasycených mastných kyselin na vznik infarktu, rakoviny, mozkové mrtvice a dalších smrtelných chorob, se zcela odvrátili od údajné prospěšnosti těchto mastných kyselin. Stanovisko vědců je: "Omega-3 mastné kyseliny nijak nesnižují vznik kardiovaskulárních chorob a rakoviny.“ 

Hlavní autorka výše uvedené výzkumné zprávy Dr. Lee Hooperová uvedla: "Vědci dokonce zjistili, že se pacientovi s anginou pectoris, který konzumoval velká množství rybího tuku, zvýšilo riziko srdečního infarktu". Dle jejích slov je však ještě třeba provést mnoho dalších vysoce kvalitních testů, aby se prokázala míra škodlivosti zvýšeného příjmu tuků s vysokým obsahem Omega-3.

Vzhledem k nově vzniklým pochybnostem o prospěšnosti konzumace rybího tuku a výživových doplňků s Omega-3 a také s ohledem na nejednou prokázaný výskyt rtutí kontaminovaných ryb se doporučuje pokrýt potřebu Omega-3 jinými, bezpečnými přírodními zdroji. Toto varování platí především pro ženy,  které se chystají otěhotnět, již těhotné a kojící ženy a pro děti. Mezi takovéto vhodné zdroje Omega-3 bez jakýchkoliv negativních vlivů patří např. jahody, maliny, ostružiny a rybíz, listová zelenina, lněná, řepková a konopná semínka, vlašské ořechy a oleje i z ostatních ořechů.

Vyvarování se nebezpečných zdrojů tuků s Omega-3 přináší i další výhody jako je ochrana životního prostředí a mořských živočichů, jejichž populace se od roku 1950 snížila téměř o 90 %.

Zdroj: Rizika a prospěšnost tuků Omega-3 s ohledem na smrtelné choroby, kardiovaskulární choroby a rakovinu: systematické hodnocení, BMJ, 24. 3. 2006 

originální text na stránkách EVU

Evropská vegetariánská unie

Renato Pichler
President
www.european-vegetarian.org

===================================== 

Evropská vegetariánská unie a její členové z více než třiceti zemí pracují v zájmu vegetariánů a všichni sdílejí jeden obecný cíl: svět bez zabíjení, ale s dobrým zdravím pro lidi a respekt pro život ve všech jeho formách.

Citát: "Dávat dětem k jídlu ryby, velryby či tuleně je forma týrání dětí!", říká kapitán námořní lodi Paul Watson.

 

TOPlist

NAVRCHOLU.cz