Austrálije je prvním státem, který ve svých výživových doporučeních podporuje vegetariánství a veganství i ve školním stravování.
Podmínkou pro veganský způsob stravování je dostupnost potravin rostlinného původu, které jsou doplněny o funkční vitamín B12 a vyloučení mléka a mléčných výrobků je podmíněno skladbou stravy s dostatkem vápníku.
Australský Průvodce po zdravé stravování
Níže jsou vybrané části Australského výživového doporučení, které dokládají výše uvedenou informaci.
Tabulka 1 Nutriční charakteristika pěti skupin potravin
Název skupiny |
Obiloviny (obilovin) potraviny, většinou celozrnné a / nebo odrůdy obilovin s vysokým obsahem vlákniny |
Zelenina a luštěniny / fazole |
Ovoce |
Mléko, jogurt, sýr a / nebo alternativy, většinou se sníženým obsahem tuku |
Libové maso a drůbež, ryby, vejce, tofu, ořechy a semena, luštěniny / fazole |
Hlavním rozlišovacím živiny |
sacharidy bílkoviny železa vláknina thiamin kyseliny listové jód |
beta-karoten a další karotenoidy vitamin C folát vláknina |
vitamin C vláknina |
vápník protein riboflavin vitamin B 12 |
protein železo zinek vitamin B 12 (živočišné potraviny pouze) s dlouhým řetězcem omega 3 mastné kyseliny |
Další významné živiny * |
energie magnézium zinek riboflavin niacin vitamin E |
Uhlohydrát (Brambory, sladké brambory, kukuřice, luštěniny) hořčík železo draslík |
sacharidů kyseliny listové beta-karoten draslík |
energie tuku sacharidů draslíku, hořčíku a zinku |
vlákniny (rostlinné potraviny pouze) energie esenciální mastné kyseliny niacin vitamin E (semena, ořechy) |
* Některé potraviny z pěti skupin potravin (např. chléb, snídaňové cereálie a většina sýrem), mohou také přispět značné množství sodíku
Libové maso a drůbež, ryby, vejce, tofu, ořechy a semena, fazole a luštěniny
Co je to porce libového masa a drůbež, ryby, vejce, tofu, ořechy a semena, luštěniny / fazole (500-600kJ)?
Pokud jsou všechny živočišné potraviny vynechány ze stravy, jsou alternativním zdrojem železa / zinku luštěniny, tofu, ořechy / semena, celá zrna a zelené zeleniny.
• 1 šálek (150 g), vařené nebo konzervované luštěniny / fazole, jako jsou čočky, cizrny nebo Hrách (nejlépe bez přidaného soli)
• 170 g tofu
• 30 g ořechů, semen nebo burské oříšky nebo mandle máslo nebo tahini nebo jiných ořechů nebo semen pasta (bez přidané soli)
Australané doporučují maso dvakrát týdně o týdenní hmotnosti 600 g v syrovém stavu, tzn. 31 kg za rok. V ČR je spotřeba masa cca 80 kg na hlavu za rok.
Mléko, jogurt, sýr a / nebo jejich alternativy
Co je to porce mléka, jogurt, sýr a alternativy (500-600kJ)?
Pokud nechcete konzumovat žádné potraviny z této skupiny, zkuste následující potraviny, které obsahují stejné množství vápníku jako sloužit mléka, jogurt, sýr nebo alternativy (pozn.: energetický obsah některé z nich může být vyšší, aby se dosáhl doporučený příjem energie)
• 1 šálek (250 ml), sójové nápoje nebo nápoje z rýže nebo jiných obilovin, které obsahují alespoň 100 mg přidané vápníku na 100 ml
$1• 100 g (asi ½ šálku), mandle
$1• 75-80g (cca1/3šálku) většina rostlinných potravin, zejména semena, obilí a zelená listová zelenina. Tyto potraviny také obsahují menší množství vápníku.
Tabulka 10 Ukázka denního příjmu vzory pro děti a mládež
Doporučený průměrný denní počet se podává od každé z pěti skupin potravin * |
Další slouží k více aktivní, vyšších a starších dětí a dospívajících |
||||||
Pohlaví |
Věk roky |
Obiloviny (obilovin) potraviny, většinou celozrnné a / nebo vysoké odrůdy obilovin vlákno |
Zelenina a luštěniny / fazole |
Ovoce |
Mléko, jogurt, sýr a / nebo alternativy, většinou se sníženým obsahem tuku |
Libové maso a drůbež, ryby, vejce, tofu, ořechy a semena, luštěniny / fazole |
|
Chlapci |
2-3 |
2 ½ |
1 |
4 |
1 |
1 ½ |
0-1 |
4-8 |
4 ½ |
1 ½ |
4 |
1 ½ |
2 |
0-2 ½ |
|
9-11 |
5 |
2 |
5 |
2 ½ |
2 ½ |
0-3 |
|
12-13 |
5 ½ |
2 |
6 |
2 ½ |
3 ½ |
0-3 |
|
14-18 |
5 ½ |
2 |
7 |
2 ½ |
3 ½ |
0-5 |
|
Dívky |
2-3 |
2 ½ |
1 |
4 |
1 |
1 ½ |
0-1 |
4-8 |
4 ½ |
1 ½ |
4 |
1 ½ |
1 ½ |
0-1 |
|
9-11 |
5 |
2 |
4 |
2 ½ |
3 |
0-3 |
|
12-13 |
5 |
2 |
5 |
2 ½ |
3 ½ |
0-2 ½ |
|
14-18 |
5 |
2 |
7 |
2 ½ |
3 ½ |
0-2 ½ |
|
Těhotná |
5 |
2 |
8 |
3 ½ |
3 ½ |
0-3 |
|
Kojení |
5 ½ |
2 |
9. |
2 ½ |
4 |
0-3 |
* Zahrnuje příspěvek na nenasycených pomazánek nebo olejů a ořechů nebo semen ½ sloužit [4-5 gram] denně pro děti 2-3 roky věku, 1 slouží [7-10gramy] za den pro děti 3-12 rok věku, 1 ½ slouží [11-15gramů] za den pro děti 12 do 13 roků věku, a nabízí 2 [čtrnáct-dvacet gramů] za den pro dospívající čtrnáct-osmnáct rok věku a pro těhotné a kojící dívky.
Tabulka 13 Ukázka denního příjmu vzory pro muže a ženy
Doporučený průměrný denní počet se podává od každé z pěti skupin potravin * |
Další slouží pro vyšší nebo více aktivních mužů a žen |
||||||
Pohlaví |
Věk roky |
Obiloviny (obilovin) potraviny, většinou celozrnné a / nebo vysoké odrůdy obilovin vlákno |
Zelenina a luštěniny / fazole |
Ovoce |
Mléko, jogurt, sýr a / nebo alternativy, většinou se sníženým obsahem tuku |
Libové maso a drůbež, ryby, vejce, tofu, ořechy a semena, luštěniny / fazole |
|
Muži |
19-50 |
6 |
2 |
6 |
3 |
2 ½ |
0-3 |
51-70 |
5 ½ |
2 |
6 |
2 ½ |
2 ½ |
0-2 ½ |
|
70 + |
5 |
2 |
4 ½ |
2 ½ |
3 ½ |
0-2 ½ |
|
Ženy |
19-50 |
5 |
2 |
6 |
2 ½ |
2 ½ |
0-2 ½ |
51-70 |
5 |
2 |
4 |
2 |
4 |
0-2 ½ |
|
70 + |
5 |
2 |
3 |
2 |
4 |
0-2 |
|
Těhotná |
(19-50) |
5 |
2 |
8 ½ |
3 ½ |
2 ½ |
0-2 ½ |
Kojení |
(19-50) |
7 ½ |
2 |
9. |
2 ½ |
2 ½ |
0-2 ½ |
* Zahrnuje příspěvek na nenasycených pomazánek nebo olejů a ořechů nebo semen: 4 slouží [28-40 g] na den pro muže méně než 70 let; 2 slouží [14-20 gramů za den] u žen a starších mužů.