Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-100 g Dítě-50 g
HMOTNOST v gramech
| Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
| mrkev | 500 | 100 | 400 |
| petržel | 200 | 40 | 160 |
| celer | 200 | 40 | 160 |
| kapusta | 150 | 30 | 120 |
| jablko | 100 | 25 | 75 |
| hrášek mražený | 200 | 200 | |
| cibule | 100 | 15 | 85 |
| olej | 10 | 5 | |
| cukr krystal | 10 | 2 | |
| oregano | 0.5 | 0.5 | |
| pórek | 50 | 10 | 40 |
| Čistá celkem | 1247.5 | ||
| Tepelné ztráty celkem | -247.5 | ||
| Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 1000 | ||
| Množství jedné porce | 100 | ||
Příprava dušené zeleniny
Na oleji zpěníme cibuli. Pak přidáme očištěnou a na kousky nakrájenou zeleninu, jablko, spařenou a nakrájenou kapustu, mražený hrášek, cukr, oregano a na mírném ohni dusíme bez vody a soli pod poklicí do poloměkka (asi 10 minut).
Hotovou zeleninu sypeme jemně krájeným pórkem.