Závěry I. konference Wellness gastronomie
- Podrobnosti
- Kategorie: Wellness gastronomie
Nové požadavky na moderní gastronomii
V současně době jsme svědky vrcholného umění našich mistrů kuchařů, které převádí na soutěžích doma i v zahraničí. Lví podíl na dosažení této úrovně naší gastronomie má Asociace kuchařů a cukrářů ČR, především zakladatelé těchto soutěží.
Nicméně je dnešní gastronomie konfrontována s novými požadavky na její moderní pojetí, které zatím nezačlenila. Tyto požadavky předkládají zájemci o zdravý životní styl, kteří se řídí různými alternativními naukami, které jsou bez jednotné koncepce, a tedy velmi těžko uchopitelné pro současný vzdělávací systém.
Tento nedostatek se rozhodla řešit skupina složená s odborníků, kteří zastupují různé pohledy na gastronomii: Alternativní směry – Česká společnost pro výživu a vegetariánství (ČSVV), současnou vrcholnou gastronomii – Asociace kuchařů a cukrářů ČR (AKC ČR), školství – Střední škola hotelová a služeb Kroměříž. Tuto novou oblast nazvali Wellness gastronomie a v říjnu 2015 uspořádali konferenci k tomuto tématu včetně ukázkové soutěže. O správnou interpretaci pojmu Wellness skupina požádala Vysokou školu tělesné výchovy a sportu PALESTRA, s.r.o., která má jako jediná v ČR akreditovaný bakalářský a magisterský obor s wellness problematikou.