III. Bílkoviny v potravě 3 – 6 letých dětí
1. Doporučené dávky bílkovin v potravě 3 – 6 letých dětí
Poř. č.
|
DOPORUČENÍ PLATNÁ 1. 1. 2000 |
[g/den]
|
[g/kg] |
EPH[%]
|
LITERATURA |
1 |
ČR - MŠMT ČR |
66 |
3,82 |
16 |
Vyhláška MŠMT ČR č. 48/1993 |
2 |
ČR - ČSVV |
27 |
1,56 |
9 |
Dokument ČSVV č. 23 (příloha č. 6) |
3 |
USA |
24 |
1,39 |
5 |
|
4 |
SRN |
21 |
1,21 |
5 |
|
5 |
Velká Británie (VB) |
19,1 |
1,14 |
5 |
|
2. Požadavky na doplnění podkladů z jednání konaného dne 29. 2. 2000
a) Doložte zohlednění limitních množství esenciálních aminokyselin v doporučení ČSVV (Frühauf)
b) Definujte u doporučení USA, SRN a VB o jaké doporučené bílkoviny jde. Zda o referenční (čisté bílkoviny) nebo zda o bílkoviny potravy (bílkoviny, kde je zohledněna jejich biologická hodnota v konkrétní potravě) (Ševčík)
c) Uveďte doklady, které vedou ČSVV k návrhu podílu bílkovin ve stravě pod 10 % energetické hodnoty potravy ? (Turek)
3. potřeba bílkovin a esenciálních aminokyselin
Literatura k bodu 3: Energy and protein requirements. Report of joint FAO/WHO/UNO, Expert Consultation. WHO, Technical Report Series 724. WHO, Geneve 1985, (Lit.: č. )
a) Doporučené množství bílkovin vysoké kvality (str.137-138)
Věk
[roky]
|
Potřeba bílkovin [g/kg.den]
|
Korekce potřeby bílkovin [%]
|
||
Pro udržení dusíkové rovnováhy
(např. při onemocnění ledvin)
bezpečná dávka pro 60 % populace
|
Pro střední fyzickou zátěž
(při ideální hmotnosti)
bezpečná dávka pro 97,5% populace
|
Při nízké fyzické aktivitě
|
Při velké fyzické aktivitě
(těžká práce, pravidelný trénink)
|
|
0 - 1
|
|
1,9 - 1,5
|
- 5 až -10
|
|
1 - 3
|
|
1,2
|
||
3 - 5
|
|
1,1
|
||
5 - 7
|
|
1,0
|
||
7 - 14
|
|
1,0
|
+ 25
|
|
14 - 18
|
|
0,9
|
||
Dospělí (nad 18)
|
0,6
|
0,75
|
||
V 1/3 těhotenství
|
0,6 + 1,2 g/den
|
0,75 + 1,2 g/den
|
|
|
Ve 2/3 těhotenství
|
0,6 + 6,1 g/den
|
0,75 + 6,1 g/den
|
||
Ve 3/3 těhotenství
|
0,6 + 10,7 g/den
|
0,75 + 10,7 g/den
|
||
Při kojení do 6 měs.
|
0,6 + 18 g/den
|
0,75 + 18 g/den
|
||
Při kojení nad 6 měs.
|
0,6 + 13 g/den
|
0,75 + 13 g/den
|
b) Potřeba esenciálních aminokyselin (strana 121, tabulka číslo 38)
Věk
[roky]
|
Potřeba esenciálních aminokyselin
[mg/kg.den]
|
|||||||
Lys
|
Met + (Cys)
|
Thr
|
Trp
|
Ile
|
Leu
|
Phe + (Tyr)
|
Val
|
|
0 - 7 měs.
|
66
|
42
|
43
|
17
|
46
|
93
|
72
|
55
|
2 - 5
|
58
|
25
|
34
|
11
|
28
|
66
|
63
|
35
|
10 - 12
|
44
|
22
|
28
|
9
|
28
|
44
|
22
|
25
|
Dospělí
|
16
|
17
|
9
|
5
|
13
|
19
|
19
|
13
|
4. biologická hodnota bílkovin v potravinách
Stanovuje se dle aminokyselinového složení a stravitelnosti ve srovnání s ideální bílkovinou. Ideální bílkovina z pohledu stravitelnosti je stravitelnost bílkoviny vajec a mléka. Ideální bílkovina z pohledu aminokyselinového složení je bílkovina, která má stejný poměr esenciálních aminokyselin [mg/g] jako je jejich poměr potřeby [mg/kg.den] odpovídající věku. Dříve používané srovnání s bílkovinou vajec je vhodné pouze pro novorozence. Pro lidský organizmus v pozdějším věku je toto srovnání nevhodné, protože neodpovídá jeho skutečné potřebě aminokyselinového složení bílkovin.
5. potřeba bílkovin dětí ve věku od 3 - 6 roků pří lakto-vegetariánské stravě
a) Obsah aminokyselin v uvedených potravinách
Potraviny
|
Stravitelnost
|
Obsah esenciálních aminokyselin (mg/g bílkovin)
|
||||||||
[%]
(Davídek)
|
[%]
vajec
|
Lys
|
Met + (Cys)
|
Thr
|
Trp
|
Ile
|
Leu
|
Phe + (Tyr)
|
Val
|
|
Pšenice
|
86
|
|
28
|
21
|
29
|
12
|
43
|
67
|
48
|
46
|
Žito
|
|
|
41
|
16
|
37
|
11
|
43
|
67
|
47
|
52
|
Rýže
|
93
|
|
40
|
18
|
39
|
11
|
47
|
86
|
50
|
70
|
Hrách
|
78
|
|
73
|
12
|
39
|
11
|
56
|
83
|
50
|
56
|
Sója
|
|
|
69
|
15
|
43
|
15
|
59
|
84
|
54
|
57
|
Mléko kravské
|
95
|
|
78
|
33
|
44
|
14
|
47
|
95
|
102
|
64
|
Brambory
|
|
|
50
|
42
|
37
|
8
|
48
|
113
|
54
|
48
|
b) Směs bílkovin a její stravitelnost v lakto-vegetariánské stravě
Potraviny
|
Procento zastoupené potravinou
|
Stravitelnost potraviny
|
||
[%]
vajec
|
[%]
ve směsi
|
|
||
Pšenice
|
30%
|
|
|
|
Žito
|
5%
|
|
|
|
Rýže
|
10%
|
|
|
|
Hrách
|
13%
|
|
|
|
Sója
|
5%
|
|
|
|
Mléko kravské
|
30%
|
|
|
|
Brambory
|
7%
|
|
|
|
STRAVITELNOST SMĚSI
|
|
|
|
|
c) Obsah esenciálních aminokyselin ve směsi bílkovin v lakto-vegetariánské stravě dětí ve věku 3 - 6 roků
Množství bílkovin
[g/den]
|
Obsah esenciálních aminokyselin [%]
|
|||||||||||||||
Lys
|
Met + (Cys)
|
Thr
|
Trp
|
Ile
|
Leu
|
Phe + (Tyr)
|
Val
|
|||||||||
[%]
|
[mg/den]
|
[%]
|
[mg/den]
|
[%]
|
[mg/den]
|
[%]
|
[mg/den]
|
[%]
|
[mg/den]
|
[%]
|
[mg/den]
|
[%]
|
[mg/den]
|
[%]
|
[mg/den]
|
|
27
|
146
|
|
150
|
|
172
|
|
173
|
|
264
|
|
197
|
|
162
|
|
250
|
|
19
|
103
|
|
106
|
|
121
|
|
122
|
|
186
|
|
139
|
|
114
|
|
176
|
|
18
|
97
|
|
100
|
|
115
|
|
115
|
|
176
|
|
132
|
|
108
|
|
167
|
|
|
100
|
1003
|
100
|
433
|
100
|
588
|
100
|
190
|
100
|
484
|
100
|
1142
|
100
|
1090
|
100
|
606
|
|
||||||||||||||||
Potřeba esenciálních aminokyselin dětí ve věku od 3 do 6 roků
|
d) Při lakto-ovo-vegetariánské stavě dětí ve věku od 3 do 6 roků je:
(1) limitní aminokyselinou lysin při příjmu 18 g bílkovin za den.
(2) potřeba bílkovin bez ohledu na jejich stravitelnost 19 g/den
(3) potřeba bílkovin potravy zvýšená o jejich nižší stravitelnost (19 g x 90% stravitelnosti) 21 g/den
(4) Výpočet limitní aminokyseliny při veganské stravě
Potraviny
|
Procento zastoupené potravinou
|
Obsah esenciálních aminokyselin (mg / 27 g bílkovin)
|
|||||||
Lys
|
Met + (Cys)
|
Thr
|
Trp
|
Ile
|
Leu
|
Phe + (Tyr)
|
Val
|
||
Pšenice
|
40%
|
302
|
227
|
313
|
130
|
464
|
724
|
518
|
497
|
Žito
|
5%
|
55
|
22
|
50
|
15
|
58
|
90
|
63
|
70
|
Rýže
|
10%
|
108
|
49
|
105
|
30
|
127
|
232
|
135
|
189
|
Hrách
|
15%
|
296
|
49
|
158
|
45
|
227
|
336
|
203
|
227
|
Sója
|
20%
|
373
|
81
|
232
|
81
|
319
|
454
|
292
|
308
|
Mléko kravské
|
0%
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
Brambory
|
10%
|
135
|
113
|
100
|
22
|
130
|
305
|
146
|
130
|
SOUČTY
|
100%
|
1269
|
540
|
958.5
|
321.3
|
1324.4
|
2141.1
|
1356.8
|
1420.2
|
Obsah aminokyselin v % při celkovém počtu bílkovin ve stravě
|
27 g/den
|
126%
|
125%
|
163%
|
169%
|
273%
|
188%
|
124%
|
235%
|
22 g/den
|
103%
|
102%
|
133%
|
138%
|
223%
|
153%
|
101%
|
191%
|
|
21 g/den
|
98%
|
97%
|
127%
|
131%
|
213%
|
146%
|
97%
|
182%
|
Při veganské stavě jsou limitními aminokyselinami lysin, metionin a fenylalanin při příjmu 21 g bílkovin za den.
(5) Výpočet limitní aminokyseliny při makrobiotické stravě - lysin a metionin při 23 g / den
Potraviny
|
Procento zastoupené potravinou
|
Obsah esenciálních aminokyselin (mg / 27 g bílkovin)
|
|||||||
Lys
|
Met + (Cys)
|
Thr
|
Trp
|
Ile
|
Leu
|
Phe + (Tyr)
|
Val
|
||
Pšenice
|
40%
|
302
|
227
|
313
|
130
|
464
|
724
|
518
|
497
|
Žito
|
10%
|
111
|
43
|
100
|
30
|
116
|
181
|
127
|
140
|
Rýže
|
30%
|
324
|
146
|
316
|
89
|
381
|
697
|
405
|
567
|
Hrách
|
10%
|
197
|
32
|
105
|
30
|
151
|
224
|
135
|
151
|
Sója
|
10%
|
186
|
41
|
116
|
41
|
159
|
227
|
146
|
154
|
Mléko kravské
|
0%
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
Brambory
|
0%
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
SOUČTY
|
100%
|
1120.5
|
488.7
|
950.4
|
318.6
|
1271.7
|
2052
|
1331.1
|
1509.3
|
Obsah aminokyselin v % při celkovém počtu bílkovin ve stravě
|
27 g/den
|
112%
|
113%
|
162%
|
167%
|
263%
|
180%
|
122%
|
249%
|
24 g/den
|
100%
|
100%
|
144%
|
149%
|
233%
|
160%
|
109%
|
222%
|
|
23 g/den
|
95%
|
96%
|
138%
|
143%
|
224%
|
153%
|
104%
|
212%
|
Při makrobiotické stavě jsou limitními aminokyselinami lysin, metionin při příjmu 23 g bílkovin za den.
e) Výpočet potřeby bílkovin potravy dle WHO
Věk dětí
|
3 - 6 r. (g)
|
4 - 6 r. (g)
|
Potřeba referenční bílkoviny (g)
|
18.3
|
19.1
|
Koeficient zvýšení na biologickou hodnotu
|
1.18
|
1.18
|
Potřeba bílkovin potravy (g)
|
21.6
|
22.5
|
f) Hodnocení doporučené dávky živin v uvedených státech
(1) Výpočet koeficientu zvýšení na biologickou hodnotu v USA SRN a Velké Británii (VB)
Hodnocené země
|
VB
|
SRN
|
USA
|
Potřeba referenčních bílkovin pro 4 - 6 r. dle WHO
|
19.1
|
19.1
|
19.1
|
Doporučená dávka bílkovin na den (g) pro 4 - 6 r.
|
19.7
|
21
|
24
|
Koeficient zvýšení na biologickou hodnotu
|
1.03
|
1.10
|
1.26
|
6. stanovení energetické hodnoty potravy bílkovin ve stravě
7. stanovení maximálního příjmu bílkovin
8. vymezení rizik z nadbytku bílkovin
Zatímco minimální potřeba bílkovin byla poměrně přesně určena pomocí bilančních studií, otázka bezpečné horní hranice příjmu proteinu nebyla dosud jednoznačně zodpovězena. Při příjmu proteinu , především živočišného (maso) v dávce nad 1.5 – 2.0 g/kg/den byly zjištěny některé orgánové funkční změny. Došlo ke zvýšení glomerulární filtrace v ledvinách při současném zvýšení hladiny dusíkatých katabolitů. K podobným funkčním změnám došlo i v jaterních funkcích. Současně byl pozorován i vzestup krevního tlaku, především v souvislosti se zvýšeným příjmem kuchyňské soli. Výrazně nevhodná je pak kombinace zvýšeného příjmu proteinu s tuky (tučná tmavá masa uzeniny, salámy, krevní produkty).( Citace: manuál prevence v lékařské praxi, SZÚ, 1995).
9. závěry