Patří maso do našeho jídelníčku nebo ne? Jíme ho proto, že jsme ovládáni iracionální chutí...
Tyto i na další otázky položil redaktor Českého rozhlasu Tomáš Pavlíček reprezentantům dvou protikladných táborů.
Kde záznam rozhovoru najdete?
|
Kdo se utkal?
Jaroslav Škvařil | Ladislav Steinhauser |
Jaroslav Škvařil je místopředseda České společnosti pro výživu a vegetariánství (ČSVV), lektor Odborné skupiny pro nutrici ČSVV se zaměřením na problematiku bílkovin, od roku 1990 se podílí na vymezení pojmu Ochranná strava, dnes výživa podporující zdraví. Vede Odbornou skupinu pro výživové směry, kde je autorem srovnávací teorie: Stupně stravovací úrovně. Je členem mezirezortní (Mz ČR, MŠMT ČR) Pracovní skupiny pro rozvoj školního stravování. Od roku 1984 přednáší o vegetariánství a vede kurzy zdravé výživy. Je spoluautor a lektor Rekvalifikačního kursu pro obor kuchař a prodavač se zaměřením na lakto-vegetariánskou stravu.
|
Doc. MVDr. Ladislav Steinhauser, CSc. je třetí z dynastie uzenářů, je zároveň i děkanem Fakulty veterinární hygieny a ekologie na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně. Dále je členem představenstva Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů, dlouholetým předsedou Českého Českého svazu zpracovatelů masa, předsedou redakční rady časopisu Maso. |