Existuje mnoho různých diet či způsobů stravování. V níže uvedeném přehledu jsem se pokusil co nejvíce celou problematiku zjednodušit tak, aby tento přehled byl snadno srozumitelný a hlavně vedl k základní orientaci v dnes prezentovaných názorech odborné i laické veřejnosti.
Z pohledu běžného občana ČR lze rozlišovat několik základních stravovacích úrovní:
Poř. |
Způsob stravování |
Vliv na zdraví |
Nabídka ČSVV |
A |
KONVENČNÍ |
Konvenční strava má vliv: |
Informační leták: |
B |
"ZDRAVÝ" či RACIONÁLNÍ |
Poškozuje zdraví cca o 10% - 30% méně než strava konvenční. |
1. Nabídka nutričně hodnotných a senzoricky atraktivních bezmasých pokrmů do současné skladby jídel. |
C |
OCHRANNÁ STRAVA - STRAVA PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ |
Přispívá ke zlepšení zdravotní stavu o 30% - 90%. |
Komplexní pojetí Ochranné stravy, její bezmasé varianty, včetně doporučení kvalitních surovin, správných kulinářských postupů, kombinací pokrmů v jídle. K tomuto účelu ČSVV rozvíjí Školu vegetariánství. |
D |
RŮZNÉ DIETY A VÝŽIVOVÉ SMĚRY |
Zlepšují i zhoršují zdravotní stav. |
Poradenství pro správnou individuální aplikaci některých výživových směrů. |