České vegetariánství? Můžeme si je dovolit!
Žijeme v období blahobytu. Nebojujeme o přežití. Nejčastěji bojujeme „jen„ sami se sebou. Nemáme strach o nedostatek jídla, řešíme jeho přebytky. Obilí už pálíme i v nenasytných motorech aut. Dnes! Většinu z nás netrápí těžká manuální práce. Naše tělo netrpí nedostatkem energie, ale obvykle jejím přebytkem. Nepátráme po jídle, ale po prostředcích na hubnutí, po „blokátorech“ trávení. Ti, kteří neměli štěstí, narodit se v bohaté Evropě, Americe, Australii… našim dietám nerozumí.
Jídlo dnes již pro většinu není pouhou biologickou potřebou. Je i požitkem, příjemnou součástí života. Někdy zrcadlem, kterým se rádi blýsknou svému okolí.
Vegetariánství?
Snad je to pro někoho póza, ale pro většinu vyznavačů jistě osobní, možná morální postoj. Je to stravovací i životní alternativa. Ale také stejné vychýlení kyvadla - jako Atkinsonova dieta.
Život není dobře naplánovaná linie. Jeho mírně rozhoupaná sinusoida je pro většinu z nás příjemná. Zvyšuje prožitky našeho pobytu na výsluní i ve stínu. Léto je krásné i tím, jak se na něj po zimě těšíme. Mám rád pálivý mráz i paprsky slunce. Mám rád šťavnatý steak, ale i rýžovou kaši. Tak nás Bůh postavil a příroda tisíce let modifikovala. I velké výkyvy jsou součástí života, uvolňují adrenalin a stimulují nás k výkonu. Jsou pikantním kořením života. Vychýlením, které nás na chvíli disbalancuje a nutí k rovnováze. I ve výživě.
Vegetariánství v našich geografických podmínkách vždy existovalo, ale nezdomácnělo. Nemohlo! Nemělo tak dobré podmínky jako v rodné teplé Indii.
A dnešní vegetariánství? Proč ne?! Můžeme si je dovolit!
Můžeme si celý rok kupovat vše, o čem si naši dědové ani nemohli nechat zdát. Nemusíme myslet na zimu, skladovat, konzervovat, bát se o teplo. Máme vždy vše, co potřebujeme. Máme dokonce znalosti a prostředky, abychom to, co nám v jakkoli méně pestré stravě chybí, hravě nahradili.
Každý má svoji volbu. I v tom je dnešní doba krásná.
Můžeme si to dnes dovolit.
Ladislav Steinhauser
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno