Článek o mléku na blogu časopisu Respekt.cz
- Podrobnosti
- Kategorie: VÝŽIVA
Nebezpečně temné kontury mléčně „Bílého plus“
Výživová doporučení a doporučení založená na skupinách potravin tak, aby strava nejen nepoškozovala zdraví, ale přispívala k jeho zlepšení.
Nebezpečně temné kontury mléčně „Bílého plus“
........ Všechny bílkoviny ale nepůsobí stejně. Bílkovina gluten pocházející z pšenice nevykázala stejnou aktivitu jako kasein, jedna z bílkovin kravského mléka, ani když byla podávána ve stejném množství (20 %), stejně tak na vznik rakovinných ložisek nepůsobily ani bílkoviny ze sóji. Mnozí vědci účastnící se studie se jen velmi těžce smiřovali s tvrzením, že růst rakoviny podporují bílkoviny z kravského mléka. ....
Ukázka z velmi zajímavého článku: Rakovina se dá "vypnout", zjistili vědci, který je uveřejněn na zdravi.centrum.cz.
Hrách jako prevence a léčba zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi
Dnes se často setkávám s názorem lékařů, že luštěniny a maso nejsou vhodnou potravinou při dně.
Acidobazická rovnováha organismu je bezpochyby pro zdraví velmi důležitá, ale je to záležitost nesmírně složitá, protože ji ovlivňuje mnoho faktorů. Základním parametrem je hodnota pH krevní plasmy, která se pohybuje mezi 7,37 – 7,43, tzn. na téměř neutrální – mírně zásadité úrovni. Odchylky od těchto hodnot mohou mít fatální důsledky. Intracelulární hodnota pH leží nepatrně níže a je důležitá pro mnohé fyziologické a biochemické procesy v organismu jako enzymatická aktivita, proliferace buněk, šíře drobných tepen. Na udržování rovnováhy se podílejí především plíce, pufrovací systémy, ledviny a v určité míře i játra.
Denně vzniká v rámci látkové výměny v organismu (především ze štěpení sirných aminokyselin jako methionin a cystein a kationických aminokyselin jako lysin a arginin) asi 50 – 100 mmol vodíkových iontů (H+). Ionty OH- a HCO3- vznikají naproti tomu především z anionických aminokyselin jako glutamát a aspartát a organických solí jako mléčnan a citronan. Nadbytečné H+ ionty jsou eliminovány především jako NH4+ v ledvinách (vazbou na amoniak). V moči z těchto volných iontů H+ zůstává jen asi 1 % (pH moči se pohybuje mezi 4,5 – 8).
Potraviny lze z hlediska jejich potenciálu na zatížení ledvin kyselinami rozdělit na kyselinotvorné a zásadotvorné. Toto označení nemá nic společného se samotnou kyselostí (hodnotou pH) potravin. Zjednodušeně platí, že ovoce a zelenina patří k zásadotvorným, maso, ryby, sýry ke kyselinotvorným. Posun ke stravě bohaté na živočišné bílkoviny v současné době vede k mírnému chronickému překyselení (acidóza). Míra kyselinotvornosti a zásadotvornosti potravin závisí na jejich konkrétním složení, takže všechny potraviny nelze příliš jednoduje do těchto dvou skupin rozdělit.
V populárně-vědecké literatuře je acidóza spojována s výskytem řady zdravotních potíží a chorob (především degenerativních). Toho využívají některé směry alternativní a komplementární medicíny. Skutečný vliv acidózy na vznik většiny potíží zatím nebyl vědecky prokázán, a to především kvůli obtížnosti stanovení hodnoty pH in vivo. Negativní význam acidózy však nelze vědecky ani vyloučit. Zdá se, že zdravý člověk disponuje zatím neznámými mechanismy, kterými udržuje hodnotu pH v normálu.
Potvrzeny však jsou negativní účinky kyselinotvorných potravin na kosti. Experimentální studie z 80 let potvrzují, že extracelulární acidóza aktivuje osteoklasty, které poškozují kostní hmotu – uvolňují vápník, což má vliv na lámavost kostí apod. Pozitivní vliv zvýšené konzumace ovoce a zeleniny na hustotu kostí (stehenní) byl popsán u žen a dětí, méně u mužů. Kromě vlivu na snížení acidózy se na pozitivním vlivu ovoce a zeleniny podílejí především vitamin K, hořčík a draslík.
Není pochyb o tom, že strava s vysokým podílem ovoce a zeleniny je zdravá, a že mj. usnadňuje činnost pufrovacích systémů v organismu a má zvláštní vliv na ochranu kostí.
(Výtah z přednášky C. Ekmekcioglu na Výroční konferenci Rakouské společnosti pro výživu 2010 – ŐGE Jahrestagung 2010.)
Ernährung, 34, 2010, č. 11, s. 470
Podle nové studie publikované v časopise American Journal of Epidemiology mají ženy, které konzumují více zeleniny snížené riziko vzniku rakoviny prsu.
Výzkum sledoval 51.928 černošských žen. Ženy, které konzumovali dvě a více porcí zeleniny denně měli o 43% nižší riziko vzniku rakoviny prsu ve srovnání s ženami, které jedli méně než čtyři porce zeleniny týdně. Brukvovité zeleniny (např. brokolice, květák, kapusta) a mrkev měl největší vliv na snížení rizika vzniku rakoviny prsu.
Česká republika patří mezi země s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva. Často je mylně doporučována konzumace ryb jako prevence proti rakovině (např.: doktorka.cz, ordinace-lekarny.cz).
Dokladem, že se o prevenci nejedná, potvrzuje mimo jiné i devítiletá studie Tohoku University Graduate School of Medicine z července letošního roku, jejíž výsledky uveřejnil British Journal of Cancer.
British Journal of Cancer (2009) 101, 849-854.
Vysoká konzumace masa je spojována s předčasným začátkem menstruace u dívek a se zvýšeným rizikem onemocnění rakovinou a osteoporózou.
Kelly D. Brownell, Ph.D., Thomas Farley, MD, MPH, Walter C. Willett, MD, Dr.PH, Barry M. Popkin, Ph.D., Frank J. Chaloupka, Ph.D., Joseph W . Thompson, MD, MPH, a David S. Ludwig, MD, Ph.D.
Spotřeba cukru v jim slazených nápojích je spojena s rizikem vzniku obezity, diabetu a onemocnění srdce1,2,3, Jsou to pádné důvody pro snížení spotřebytěchto nápojů. Cukrem slazené nápoje jsou nápoje, které obsahují sladidla, jako sacharóza, ovocný cukr nebo koncentráty z ovocných šťáv, které mají podobné metabolické účinky.
Zdanění bylo navrženo jako prostředek ke snížení příjmutěchto nápojů, a tím i snížení nákladů na zdravotní péčia také jako prostředek generování výnosů, které vlády mohou využít pro podporuzdravotních programů.4,5,6,7 . [Plný text tohoto článku v AJ].
Nově publikovaná práce v časopise Diabetologia přidává další důkazy, které spojují vliv spotřeby masa na riziko diabetu. Lidí, kteří jedli nejvíce masa měli nejvyšší riziko diabetu 2. typu. Příjem červeného masa a masných výrobků zvyšoval o 21 a 41 procent riziko diabeu 2. typu. Studie byla systematickým přezkoumáním dat shromažděných z 12 předchozích studií.
Aune D, G Ursin, Veierod MB. Spotřeba masa a riziko diabetu 2. typu: Systematický přehled a meta-analýzy studií kohort. Diabetologia. 2009, 52:2277-2287.
November 2009, Volume 52, Issue 11, Pages 2277-2287 "Meat consumption and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of cohort studies" Authors: D Aune, G Ursin, M B Veierod
Praha - Vegetariánská strava může pomoci lidem s cukrovkou druhého typu víc než diabetická dieta. Ukázala to půlroční studie, kterou provedlo Centrum diabetologie při Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Podle lékařů to může znamenat změnu v doporučených jídelníčcích pro nemocné. Cukrovka druhého typu souvisí s nezdravým životním stylem, v Česku jí trpí 700.000 lidí.
Vydal Magazín České noviny.cz 12.11.2009, 17:40. Celý článek najdete zde
Londýn - Vegetariáni mají daleko větší šanci, že nedostanou rakovinu. Alespoň určité typy ne. Tvrdí to rozsáhlá studie, kterou publikoval britský časopis zabývající se rakovinnými onemocněními British Journal of Cancer.
Celý článek najdete Aktuálně cz zde.
Původní zdroj: British Journal of Cancer (2009) 101, 192–197.
British Journal of Cancer uveřejnil v roce 2008 výsledky studie, která zkoumala souvislosti mezi spotřebou živočišných potravin, bílkovin a vápníku ve vztahu k riziku rakoviny prostaty u 142 251 mužů.
Výsledky podporují hypotézu, že vysoký příjem bílkovin a vápníku z mléčných výrobků, může zvýšit riziko rakoviny prostaty. Pozitivně byl spojen s rizikem rakoviny prostaty příjem vápníku z mléčných výrobků, ale již ne příjem vápníku z jiných potravin.
British Journal of Cancer (2008) 98 , 1574–1581.
Naopak studie (Diet, vegetarian food and prostate carcinoma among men in Taiwan) z roku 2005 ukazuje, že příjem nízkotučné místní vegetariánské stravy má ochranný účinek proti karcinomu prostaty u mužů.
British Journal of Cancer (2005) 93 , 1057–1061.
Studie z roku 2007 (Meat consumption and risk of breast cancer in the UK Women's Cohort Study) zjistila, že největší riziko onemocnění rakovinou prsu měly ženy, které jedly nejvíce masa (103 g /den).
British Journal of Cancer (2007) 96 , 1139–1146.
Tento měsíc vědci zjistili, že konzumace ryb nijak nesnižuje riziko srdečního selhání. Během 11-letého výzkumu 5000 mužů a žen z nich dostalo těmeř 670 infarkt.U těch, kteří konzumovali velké množství ryb, se neprojevil žádný ochranný účinek ve srovnní s ostatními. Tento výzkum byl součástí Rotterdamské studie v Nizozemsku, kde je srdeční selhání stejně běžné jako u všech západních národů.
Dijkstra SC, Brouwer IA, van Rooij FJA, Hofman A, Witteman JCM, Geleijnse JM. Intake of very long chain n-3 fatty acids from fish and the incidence of heart failure: the Rotterdam Study. Eur J Heart Fail. 2009;11:922-928.
Článek uveřejnila OSpN ČSVV velmi blízká odborná organizace PCRM v sekci Zprávy z PCRM- ovo oddělení výživy, konkrétně je článek ke stažení zde.
Pro nás je použitelný pouze "Souhrn" (strojový překlad je uveden níže). Místo údajů zjištěných v USA, bychom uvedli údaje známé ze školního stravování v ČR.
Světová zdravotnická organizace stanovila, že dietní faktory tvoří alespoň 30 procent všech zhoubných nádorů v západních zemích až 20 procent v rozvojových zemích.
Celý článek je na www.cancerproject.org zde v AJ,
Strojový překlad do ČJ spustíte zde
Záměrem dánské vlády je mírně zvýšit od poloviny roku 2010 spotřební daně z cukrovinek, limonád, zmrzlin a cigaret.
Celý článek na Agronavigátor
Již mnoho desítek let odborníci na výživu i vládní úředníci velmi propagují konzumaci rybího tuku, který obsahuje Omega-3 nenasycené mastné kyseliny či doporučují užívat některý z výživových doplňků, který tyto mastné kyseliny obsahuje. Správnost těchto doporučení a jejich vědecká hodnota byla nedávno vážně zpochybněna.
Strana 1 z 2