Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-100 g Dítě-50 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
kyselého zelí | 200 | 200 | |
nakládaná červená řepa | 500 | 500 | |
petržel | 200 | 40 | 160 |
cibule | 100 | 15 | 85 |
jablko | 100 | 25 | 75 |
oleje | 20 | 20 | |
pórek | 20 | 4 | 16 |
Čistá celkem | 1056 | ||
Ztráty tepelné a výrobní | -56 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 1000 | ||
Množství jedné porce | 100 |
Popis přípravy
Cibuli očistíme, jemně nakrájíme, zalijeme olejem a necháme odležet přikryté alespoň 1 hodinu. Mrkev, petržel a celer očistíme a najemno nastrouháme. Jablka očistíme a nastrouháme nahrubo. Je-li kyselé zelí hrubě nakrájené, jemněji pokrájíme. Vše promícháme, v miskách posypeme jemně krájeným pórkem. Hotový salát je příjemné šťavnaté, sladkokyselé chuti.