Svíčková omáčka k Ceria (Klaso) plátkům Normy pro MŠ

SVÍČKOVÁ OMÁČKA K CERIA (KLASO) PLÁTKŮM
   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-170 g Dítě-90 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáOdpadČistá
mrkev1002080
petržel1002080
celer1002080
cibule1001585
citron oloupaný60
smetana 12%100100
olej4040
hladká mouka3030
cukr55
sůl1010
nové koření0.10.1
bobkový list0.20.2
tymián11
hořčice1010
voda15001500
mléko200200
Čistá celkem2281.3
Tepelné ztráty celkem-581.3
Množství pokrmu pro deset dospělých osob1700
Množství jedné porce170

Popis přípravy

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, orestujeme s kořením, před koncem přidáme hořčici, restujeme ještě dvě minuty, zalijeme vodou, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, tymián, oloupaný a nakrájený citrón. Do základu vkládáme připravené opečené plátky, které dusíme 30 minut. Plátky vyjmeme a vložíme do vyhřáté trouby. Do základu přilijeme vodu, přidáme cukr a zahustíme moukou opraženou nasucho. Vaříme 60 minut, omáčku přepasírujeme nebo rozmixujeme a nakonec zjemníme mlékem a smetanou, již nevaříme pouze prohřejeme.