Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-200 g Dítě-100 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
voda | 2000 | 2000 | |
mrkev | 100 | 20 | 80 |
petržel | 100 | 20 | 80 |
celer | 100 | 20 | 80 |
cibule | 100 | 15 | 85 |
rajský protlak | 200 | 200 | |
citron oloupaný | 150 | 90 | 60 |
olej | 20 | 20 | |
hladká mouka | 50 | 50 | |
cukr | 20 | 20 | |
sůl | 10 | 10 | |
nové koření | 0.2 | 0.2 | |
bobkový list | 0.1 | 0.1 | |
tymián | 1 | 1 | |
pepř celý | 0,5 | 0,5 | |
skořice | 0,5 | 0,5 | |
hřebíček | 0,1 | 0,1 | |
Čistá celkem | 2697.3 | ||
Tepelné ztráty celkem | -697.3 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 2000 | ||
Množství jedné porce | 200 |
Popis přípravy
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, orestujeme, před koncem přidáme rajský protlak, restujeme ještě dvě minuty. Do základu přilijeme vodu, přidáme cukr, sůl, koření a zahustíme moukou opraženou nasucho. Vaříme 20 minut, pak omáčku přepasírujeme nebo rozmixujeme a převaříme.