Zeleninové rizoto s Ceriou (Klasem) Normy pro MŠ

ZELENINOVÉ RIZOTO S CERIOU (KLASEM)

Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Doporučené: Obloha 50 g
Salát zeleninový 100 g
Množství jedné porce: Dospělá osoba-300 g Dítě-150 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáOdpadČistá
rýže natural7002100
mrkev20040160
petržel1002080
celer1002080
mražený hrášek200200
cibule20030170
olej4040
česnek1019
sůl1010
Mahá koření1010
majoránka11
zázvor11
kurkuma11
voda200200
pórek501040
Ceria (Klaso)282282
Čistá celkem3384
Tepelné ztráty celkem-384
Množství pokrmu pro deset dospělých osob3000
Množství jedné porce300

Příprava rizota
MÁČENÍ
Rýže natural: obiloviny namáčíme nejlépe přes noc, tj. asi 12 hodin. Před další úpravou obilovinu promneme (promícháme) a vodu, v které byla obilovina namáčena slijeme nebo vypustíme.
VAŘENÍ
Máčená rýže natural, voda, olej, sůl, zázvor, kurkuma: obilovinu zalijeme vodou a vmícháme další komponenty. Vodu uvedeme co nejrychleji k varu a pak snížíme přívod energie tak, aby byl udržován skrytý var. Rýže je uvařená, až je voda vstřebána, tak jako při vaření rýže bílé. Doba varu se pohybuje mezi 45 až 60 minutami.
OSMAHNUTÍ
Základ - Očištěná a nakrájená cibule, olej: na oleji osmahneme cibuli asi 10-15 minut.
Připravenou Ceriu (Klaso) pokrájíme na kostičky a opečeme z obou stran na cibulce. Dáváme pozor, aby se jednotlivé kousky k sobě nepřichytily, ale aby se opekly odděleně od sebe. Přidáme Mahá koření, očištěnou a na kostky nakrájenou zeleninu, krátce orestujeme, zalijeme nepatrně vodou a zvolna dusíme 30 minut až jsou plátky měkké a provařené.
Nakonec promícháme s mraženým hráškem a uvařenou rýží.
Při podávání zdobíme jemně krájeným pórkem.