Zeleninové karbanátky Normy pro MŠ

ZELENINOVÉ KARBANÁTKY
   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Doporučené: Příloha - Kedlubnový salát 200 g
Obloha 50 g
Množství jedné porce: Dospělá osoba-150 g Dítě-80 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáOdpadČistá
pšenice400400
kroupy200200
tvrdý sýr100100
mrkev1002080
kapusta20040160
celer30060240
cibule1001585
česnek1019
olej2020
sůl1010
Mahá koření1010
oregano11
rostlinný tuk2020
olej na potření karb.1313
voda15001500
Čistá celkem2848
Tepelné ztráty celkem-1348
Množství pokrmu pro deset dospělých osob1500
Množství jedné porce150

Popis přípravy

Pšenici přebereme a předem namočíme. Kroupy propláchneme a namočíme. Druhý den vodu slijeme a obojí společně uvaříme s 2 až 3 násobným množstvím osolené (10 g) vody tak, aby obilovina byla měkká, dobře uvařená a voda se vyvařila.
Polovinu cibule nakrájíme a osmahneme, přidáme Mahá koření
a prohřejeme. Přidáme nastrouhanou mrkev, nakrájenou a spařenou kapustu a osmahneme.
Na masovém mlýnku pomeleme pšenici, kroupy, osmahnutou cibulku se zeleninou, sýr, česnek, syrovou cibuli. Promícháme spolu s kořením. Pokud je hmota řídká, můžeme přidat strouhanku. Rukama smočenýma ve studené vodě tvarujeme karbanátky, které můžeme obalit ve strouhance (ale není nutné) a klademe na plech vymazaný rostlinným tukem. Potřeme studenou vodou a pečeme v horké troubě. V průběhu pečení karbanátky obrátíme a opět potřeme studenou vodou. Hotové můžeme pro labužníky potřít olejem. Tímto způsobem nahrazujeme klasické smažení, kdy významně snížíme množství tuku a pokrm se stane stravitelnější. Je výhodné tvarovat dva kusy karbenátku o váze 100 g.