Zeleninová kaše s hrachem Normy pro MŠ

ZELENINOVÁ KAŠE S HRACHEM
   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-200 g Dítě-100 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáOdpadČistá
hrách4001200
mrkev30060240
petržel30060240
celer30060240
cibule20030170
olej4040
česnek1019
rajský protlak5050
sůl1010
Mahá koření1010
majoránka22
bobkový list0.10.1
nové koření0.20.2
citrónová šťáva806020
pórek501040
Čistá celkem2271.3
Tepelné ztráty celkem-271.3
Množství pokrmu pro deset dospělých osob2000
Množství jedné porce200

Popis přípravy

Hrách namočíme do studené vody, nejlépe přes noc. Vodu slijeme a hrách vaříme v čisté vodě s kořením a bobkovým listem do měkka. Dvacet minut před koncem varu osolíme.
Drobně krájenou cibulku osmahneme na oleji, přisypeme Mahá koření, přidáme očištěnou na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a osmahneme. Do takto připraveného základu vmícháme uvařený hrách a krátce povaříme až je zelenina měkká. Hotovou kaši dochutíme majoránkou, třeným česnekem a citrónovou šťávou. Sypeme jemně krájeným pórkem.

Poznámka
Použijeme-li neloupaný hrách je dobré hrách po uvaření rozmixovat.