Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-200 g Dítě-100 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
hrách | 400 | 1200 | |
mrkev | 300 | 60 | 240 |
petržel | 300 | 60 | 240 |
celer | 300 | 60 | 240 |
cibule | 200 | 30 | 170 |
olej | 40 | 40 | |
česnek | 10 | 1 | 9 |
rajský protlak | 50 | 50 | |
sůl | 10 | 10 | |
Mahá koření | 10 | 10 | |
majoránka | 2 | 2 | |
bobkový list | 0.1 | 0.1 | |
nové koření | 0.2 | 0.2 | |
citrónová šťáva | 80 | 60 | 20 |
pórek | 50 | 10 | 40 |
Čistá celkem | 2271.3 | ||
Tepelné ztráty celkem | -271.3 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 2000 | ||
Množství jedné porce | 200 |
Popis přípravy
Hrách namočíme do studené vody, nejlépe přes noc. Vodu slijeme a hrách vaříme v čisté vodě s kořením a bobkovým listem do měkka. Dvacet minut před koncem varu osolíme.
Drobně krájenou cibulku osmahneme na oleji, přisypeme Mahá koření, přidáme očištěnou na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a osmahneme. Do takto připraveného základu vmícháme uvařený hrách a krátce povaříme až je zelenina měkká. Hotovou kaši dochutíme majoránkou, třeným česnekem a citrónovou šťávou. Sypeme jemně krájeným pórkem.
Poznámka
Použijeme-li neloupaný hrách je dobré hrách po uvaření rozmixovat.