Zapékané brambory se sýrem Normy pro MŠ

ZAPÉKANÉ BRAMBORY SE SÝREM
   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-350 g Dítě-180 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáOdpadČistá
brambory30006002400
kapusta1000200800
sýr350350
cibule20030170
rajský protlak5050
olej20020
rostlinný tuk55
sůl10010
červená paprika15015
Mahá koření1010
kmín505
oregano101
petrželová nať50050
Čistá celkem3886
Tepelné ztráty celkem-386
Množství pokrmu pro deset dospělých osob3500
Množství jedné porce350

Popis přípravy

Brambory umyjeme a uvaříme ve slupce do poloměkka v osolené vodě.
Uvařené, vychladlé brambory nakrájíme na plátky. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme Mahá koření a prohřejeme. Nakonec krátce orestujeme rajský protlak a sladkou papriku. Přidáme nakrájenou a spařenou kapustu, oregano a krátce podusíme.
Nádobu na zapékání vytřeme rostlinným tukem. Na dno nádoby rozložíme polovinou dávky brambor. Na brambory klademe dušenou zeleninovou směs a pak posypeme nastrouhaným sýrem. Přikryjeme druhou polovinou brambor a zapečeme v horké troubě.
Poznámka: je velmi důležité, aby sýr nebyl na povrchu. Při pečení by došlo k jeho významnému znehodnocení.

Hotový pokrm zdobíme na talíři jemně krájenou petrželovou natí a plátkem rajčete nebo červené kapie.