Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-350 g Dítě-180 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
brambory | 3000 | 600 | 2400 |
kapusta | 1000 | 200 | 800 |
sýr | 350 | 350 | |
cibule | 200 | 30 | 170 |
rajský protlak | 50 | 50 | |
olej | 20 | 0 | 20 |
rostlinný tuk | 5 | 5 | |
sůl | 10 | 0 | 10 |
červená paprika | 15 | 0 | 15 |
Mahá koření | 10 | 10 | |
kmín | 5 | 0 | 5 |
oregano | 1 | 0 | 1 |
petrželová nať | 50 | 0 | 50 |
Čistá celkem | 3886 | ||
Tepelné ztráty celkem | -386 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 3500 | ||
Množství jedné porce | 350 |
Popis přípravy
Brambory umyjeme a uvaříme ve slupce do poloměkka v osolené vodě.
Uvařené, vychladlé brambory nakrájíme na plátky. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme Mahá koření a prohřejeme. Nakonec krátce orestujeme rajský protlak a sladkou papriku. Přidáme nakrájenou a spařenou kapustu, oregano a krátce podusíme.
Nádobu na zapékání vytřeme rostlinným tukem. Na dno nádoby rozložíme polovinou dávky brambor. Na brambory klademe dušenou zeleninovou směs a pak posypeme nastrouhaným sýrem. Přikryjeme druhou polovinou brambor a zapečeme v horké troubě.
Poznámka: je velmi důležité, aby sýr nebyl na povrchu. Při pečení by došlo k jeho významnému znehodnocení.
Hotový pokrm zdobíme na talíři jemně krájenou petrželovou natí a plátkem rajčete nebo červené kapie.