Šoulet s hrachem a zeleninou Normy pro MŠ

ŠOULET S HRACHEM A ZELENINOU
   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Doporučené: Obloha 50 g
Salát zeleninový 100 g    .
Množství jedné porce: Dospělá osoba-250 g Dítě-130 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáOdpadČistá
kroupy3501400
hrách200640
mrkev1002080
petržel1002080
celer1002080
kapusta20040160
cibule20030170
olej2020
česnek1019
Mahá koření1010
majoránka11
nové koření0.20.2
bobkový list0.10.1
pepř celý0.50.5
pórek501040
Čistá celkem2690.8
Tepelné ztráty celkem-190.8
Množství pokrmu pro deset dospělých osob2500
Množství jedné porce250

Popis přípravy

Hrách přebereme a přes noc namočíme. Druhý den ho uvaříme do měkka v čisté vodě spolu s novým kořením a bobkovým listem.
Kroupy rovněž namočíme a uvaříme ve slané vodě s celým pepřem do měkka.
Cibulku a Mahá koření osmahneme na oleji, přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu, spařenou a nakrájenou kapustu, krátce osmahneme a dusíme asi 10-15 minut do měkka.
Vše smícháme dohromady, dochutíme majoránkou, třeným česnekem a necháme prohřát. Hotový šoulet sypeme jemně krájeným pórkem.

Poznámka
Šoulet je velmi chutný s kyselým zelím.