Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Doporučené: Obloha 50 g
Salát zeleninový 100 g .
Množství jedné porce: Dospělá osoba-250 g Dítě-130 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
kroupy | 350 | 1400 | |
hrách | 200 | 640 | |
mrkev | 100 | 20 | 80 |
petržel | 100 | 20 | 80 |
celer | 100 | 20 | 80 |
kapusta | 200 | 40 | 160 |
cibule | 200 | 30 | 170 |
olej | 20 | 20 | |
česnek | 10 | 1 | 9 |
Mahá koření | 10 | 10 | |
majoránka | 1 | 1 | |
nové koření | 0.2 | 0.2 | |
bobkový list | 0.1 | 0.1 | |
pepř celý | 0.5 | 0.5 | |
pórek | 50 | 10 | 40 |
Čistá celkem | 2690.8 | ||
Tepelné ztráty celkem | -190.8 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 2500 | ||
Množství jedné porce | 250 |
Popis přípravy
Hrách přebereme a přes noc namočíme. Druhý den ho uvaříme do měkka v čisté vodě spolu s novým kořením a bobkovým listem.
Kroupy rovněž namočíme a uvaříme ve slané vodě s celým pepřem do měkka.
Cibulku a Mahá koření osmahneme na oleji, přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu, spařenou a nakrájenou kapustu, krátce osmahneme a dusíme asi 10-15 minut do měkka.
Vše smícháme dohromady, dochutíme majoránkou, třeným česnekem a necháme prohřát. Hotový šoulet sypeme jemně krájeným pórkem.
Poznámka
Šoulet je velmi chutný s kyselým zelím.