Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Doporučené: Příloha
Obloha 50 g
Salát 100 g
Množství jedné porce: Dospělá osoba-300 g Dítě-150 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
voda na vaření rýže | 1800 | 1800 | |
voda na namáčení | 700 | 700 | |
mražený hrášek | 700 | 700 | |
tvrdý sýr | 300 | 300 | |
olej | 10 | 10 | |
sůl | 10 | 10 | |
kurkuma | 1 | 1 | |
zázvor | 1 | 1 | |
oregano | 1 | 1 | |
rostlinný tuk | 20 | 20 | |
pórek | 50 | 10 | 40 |
Čistá celkem | 3583 | ||
Tepelné ztráty celkem | -583 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 3000 | ||
Množství jedné porce | 300 |
MÁČENÍ
Rýže natural: obiloviny namáčíme nejlépe přes noc, tj. asi 12 hodin. Před další úpravou obilovinu promneme (promícháme) a vodu, v které byla obilovina namáčena slijeme nebo vypustíme.
VAŘENÍ
Máčená rýže natural, voda, olej, sůl: obilovinu zalijeme vodou a vmícháme další komponenty. Vodu uvedeme co nejrychleji k varu a pak snížíme přívod energie tak, aby byl udržován skrytý var. Rýže je uvařená, až je voda vstřebána, tak jako při vaření rýže bílé. Doba varu se pohybuje mezi 45 až 60 minutami.
PROMÍCHÁNÍ
Uvařená rýže, mražený hrášek, strouhaný sýr, kurkuma, zázvor, oregano: vše smícháme. Zvláště u sýru je důležité, aby byl vmíchán do vařiva.
ZAPEČENÍ
Rýžová směs pro zapékání, rostlinný tuk: plech vymažeme a směs rovnoměrně rozložíme na plech. Zapékáme ve vyhřáté troubě asi dvacet minut.