Množství jedné porce: Dospělá osoba-250 g Dítě-130 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
voda | 1800 | 1800 | |
hladká mouka | 60 | 60 | |
zelená paprika | 200 | 50 | 150 |
cibule | 200 | 30 | 170 |
rajský protlak | 100 | 100 | |
olej | 20 | 20 | |
česnek | 20 | 2 | 18 |
sůl | 10 | 10 | |
Mahá koření | 10 | 10 | |
sladká paprika | 10 | 10 | |
majoránka | 2 | 2 | |
pórek | 50 | 10 | 40 |
Ceria (Klaso) | 555 | ||
Čistá celkem | 2945 | ||
Tepelné ztráty celkem | -445 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 2500 | ||
Množství jedné porce | 250 |
Popis přípravy
OSMAHNUTÍ
Základ- Očištěná a nakrájená cibule, olej: na oleji osmahneme cibuli asi 10-15 minut.
Zavářka- Mahá koření: ke konci osmahnutí přidáme Mahá koření a necháme zpěnit ještě asi 20 vteřin.
OPÉKÁNÍ
Osmahnutá cibulka na Mahá, nakrájené Ceria (Klaso) plátky:
Připravené Ceria (Klaso) plátky pokrájíme na plátky a opečeme z obou stran v troubě na plechu vytřeném tukem. Připálení znehodnotí biologickou i senzorickou hodnotu vařiva. Podusíme cibulku a pak krátce (asi 20 sekund) zpěníme Mahá koření a přidáme na nudličky nakrájenou zelenou papriku. Osmahnutí ukončíme přidáním protlaku, který restujeme asi jednu minutu, zalijeme vodou a přidáme Ceria (Klaso) plátky nakrájené na kostky, osolíme, zahustíme nasucho opraženou moukou a vaříme 30 minut.
Nakonec dochutíme třeným česnekem a majoránkou.
Poznámka
Paprika: zelenou papriku můžeme nahradit kořenovou zeleninou, mraženým hráškem nebo jinou zeleninou o stejné hmotnosti podle sezóny.