Ceria (Klaso) guláš Normy pro MŠ

CERIA (KLASO) GULÁŠ



Množství jedné porce: Dospělá osoba-250 g Dítě-130 g

HMOTNOST v gramech

Název poživatinyHrubáOdpadČistá
voda18001800
hladká mouka6060
zelená paprika20050150
cibule20030170
rajský protlak100100
olej2020
česnek20218
sůl1010
Mahá koření1010
sladká paprika1010
majoránka22
pórek501040
Ceria (Klaso)555
Čistá celkem2945
Tepelné ztráty celkem-445
Množství pokrmu pro deset dospělých osob2500
Množství jedné porce250

Popis přípravy

OSMAHNUTÍ
Základ-   Očištěná a nakrájená cibule, olej: na oleji osmahneme cibuli asi 10-15 minut.
Zavářka- Mahá koření: ke konci osmahnutí přidáme Mahá koření a necháme zpěnit ještě asi 20 vteřin.
OPÉKÁNÍ
Osmahnutá cibulka na Mahá, nakrájené Ceria (Klaso) plátky:
Připravené Ceria (Klaso) plátky pokrájíme na plátky a opečeme z obou stran v troubě na plechu vytřeném tukem. Připálení znehodnotí biologickou i senzorickou hodnotu vařiva. Podusíme cibulku a pak krátce (asi 20 sekund) zpěníme Mahá koření a přidáme na nudličky nakrájenou zelenou papriku. Osmahnutí ukončíme přidáním protlaku, který restujeme asi jednu minutu, zalijeme vodou a přidáme Ceria (Klaso) plátky nakrájené na kostky, osolíme, zahustíme nasucho opraženou moukou a vaříme 30 minut.
Nakonec dochutíme třeným česnekem a majoránkou.

Poznámka
Paprika: zelenou papriku můžeme nahradit kořenovou zeleninou, mraženým hráškem nebo jinou zeleninou o stejné hmotnosti podle sezóny.