Ceria (Klaso) plátky ve svíčkové omáčce Normy pro MŠ

CERIA (KLASO) PLÁTKY VE SVÍČKOVÉ OMÁČCE   



SVÍČKOVÁ OMÁČKA KE  CERIA (KLASO) PLÁTKU
   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-170 g Dítě-90 g

HMOTNOST v gramech

Název poživatiny Hrubá Odpad Čistá
mrkev 100 20 80
petržel 100 20 80
celer 100 20 80
cibule 100 15 85
citron oloupaný     60
smetana 12% 100   100
olej 40   40
hladká mouka 30   30
cukr 5   5
sůl 10   10
nové koření 0.1   0.1
bobkový list 0.2   0.2
tymián 1   1
hořčice 10   10
voda 1500   1500
mléko 200   200
       
Čistá celkem 2281.3  
Tepelné ztráty celkem -581.3    
Množství pokrmu pro deset dospělých osob 1700    
Množství jedné porce 170    


Popis přípravy

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, orestujeme s kořením, před koncem přidáme hořčici, restujeme ještě dvě minuty, zalijeme vodou, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, tymián, oloupaný a nakrájený citrón. Do základu vkládáme připravené opečené plátky, které dusíme 30 minut. Plátky vyjmeme a vložíme do vyhřáté trouby. Do základu přilijeme vodu, přidáme cukr a zahustíme moukou opraženou nasucho. Vaříme 60 minut, omáčku přepasírujeme nebo rozmixujeme a nakonec zjemníme mlékem a smetanou, již nevaříme pouze prohřejeme.