Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-250 g Dítě-130 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
fazole | 400 | 1000 | |
voda | 1400 | 1400 | |
hladká mouka | 60 | 60 | |
kapusta | 200 | 40 | 160 |
mrkev | 100 | 20 | 80 |
cibule | 200 | 30 | 170 |
rajský protlak | 100 | 100 | |
olej | 20 | 20 | |
česnek | 20 | 2 | 18 |
sůl | 10 | 10 | |
Mahá koření | 10 | 10 | |
bobkový list (2 ks) | 0.1 | 0.1 | |
nové koření (3 ks) | 0.2 | 0.2 | |
sladká paprika | 10 | 10 | |
majoránka | 2 | 2 | |
pórek | 50 | 10 | 40 |
Čistá celkem | 3080.3 | ||
Tepelné ztráty celkem | -580.3 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 2500 | ||
Množství jedné porce | 250 |
Popis přípravy
Fazole namočíme nejlépe přes noc do studené vody. Druhý den vodu slijeme a fazole vaříme v čisté vodě s bobkovým listem a novým kořením do měkka. Dvacet minut před koncem varu osolíme.
OSMAHNUTÍ
Základ- Očištěná a nakrájená cibule, olej: na oleji osmahneme cibuli
asi 10-15 minut.
Zavářka- Mahá koření: ke konci osmahnutí přidáme Mahá koření a necháme zpěnit ještě asi 20 vteřin.
Zpěnění ukončíme přidáním protlaku, který restujeme asi jednu minutu. Přidáme očištěnou a na kostky nakrájenou mrkev, nakrájenou a spařenou kapustu, krátce osmahneme, zalijeme vodou, přidáme uvařenou fazoli. Osolíme, zahustíme nasucho opraženou moukou a vaříme 20 minut. Nakonec dochutíme třeným česnekem, majoránkou a najemno krájeným pórkem.