Fazolový guláš Normy pro MŠ

FAZOLOVÝ GULÁŠ
   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-250 g Dítě-130 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáOdpadČistá
fazole4001000
voda14001400
hladká mouka6060
kapusta20040160
mrkev1002080
cibule20030170
rajský protlak100100
olej2020
česnek20218
sůl1010
Mahá koření1010
bobkový list (2 ks)0.10.1
nové koření (3 ks)0.20.2
sladká paprika1010
majoránka22
pórek501040
Čistá celkem3080.3
Tepelné ztráty celkem-580.3
Množství pokrmu pro deset dospělých osob2500
Množství jedné porce250

Popis přípravy

Fazole namočíme nejlépe přes noc do studené vody. Druhý den vodu slijeme a fazole vaříme v čisté vodě s bobkovým listem a novým kořením do měkka. Dvacet minut před koncem varu osolíme.

OSMAHNUTÍ
Základ-   Očištěná a nakrájená cibule, olej: na oleji osmahneme cibuli
asi 10-15 minut.
Zavářka- Mahá koření: ke konci osmahnutí přidáme Mahá koření a necháme zpěnit ještě asi 20 vteřin.
Zpěnění ukončíme přidáním protlaku, který restujeme asi jednu minutu. Přidáme očištěnou a na kostky nakrájenou mrkev, nakrájenou a spařenou kapustu, krátce osmahneme, zalijeme vodou, přidáme uvařenou fazoli. Osolíme, zahustíme nasucho opraženou moukou a vaříme 20 minut. Nakonec dochutíme třeným česnekem, majoránkou a najemno krájeným pórkem.