Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Doporučené: Příloha - Kedlubnový salát 200 g
Obloha 50 g
Množství jedné porce: Dospělá osoba-150 g Dítě-80 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
pšenice | 400 | 400 | |
kroupy | 200 | 200 | |
tvrdý sýr | 100 | 100 | |
celer | 300 | 60 | 240 |
cibule | 100 | 15 | 85 |
česnek | 10 | 1 | 9 |
olej | 20 | 20 | |
sůl | 10 | 10 | |
Mahá koření | 10 | 10 | |
oregano | 1 | 1 | |
rostlinný tuk | 20 | 20 | |
olej na potření karb. | 13 | 13 | |
voda | 1500 | 1500 | |
Čistá celkem | 2608 | ||
Tepelné ztráty celkem | -1108 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 1500 | ||
Množství jedné porce | 150 |
Popis přípravy
Pšenici přebereme a předem namočíme. Kroupy propláchneme a namočíme. Druhý den vodu slijeme a obojí společně uvaříme s 2 až 3 násobným množstvím vody tak, aby obilovina byla měkká, dobře uvařená a voda se vyvařila. Polovinu cibule nakrájíme a osmahneme, přidáme Mahá koření a prohřejeme. Na masovém mlýnku pomeleme očištěný celer, pšenici, kroupy, osmahnutou cibulku, sýr, česnek, syrovou cibuli. Promícháme spolu s kořením. Pokud je hmota řídká, můžeme přidat strouhanku. Rukama smočenýma ve studené vodě tvarujeme karbanátky, které můžeme obalit ve strouhance (ale není nutné) a klademe na plech vymazaný rostlinným tukem. Potřeme studenou vodou a pečeme v horké troubě. V průběhu pečení karbanátky obrátíme a opět potřeme studenou vodou. Hotové můžeme pro labužníky potřít olejem. Tímto způsobem nahrazujeme klasické smažení, kdy významně snížíme množství tuku a pokrm se stane stravitelnější. Je výhodné tvarovat dva kusy karbanátku o váze 100 g.