Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-200 g Dítě-100 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
šťávy z kompotů (voda) | 1500 | 1500 | |
kompotovaného ovoce | 500 | 500 | |
smetana 12 % | 200 | 200 | |
maizena | 70 | 70 | |
cukru | 50 | 50 | |
soli | 1 | 1 | |
koriandru | 1,5 | 1,5 | |
hřebíček (2 ks) | 0.1 | 0.1 | |
Čistá celkem | 2322.6 | ||
Tepelné ztráty celkem | -322.6 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 2000 | ||
Množství jedné porce | 200 |
Popis přípravy
VAŘENÍ
Základ- kompot, sůl, cukr, koriandr, hřebíček: vaříme asi 10 minut.
Zavářka1- maizena rozmíchaná ve vodě: asi po pěti minutách varu vlijeme do polévky a dobře rozmícháme. Vaříme ještě asi pět minut.
Zavářka2- smetana 12%: přidáme ke konci varu a již nevaříme, pouze přivedeme k bodu varu a ihned odstavíme.
POZNÁMKY
Kompotované ovoce - je výhodné použít více druhů kompotů odlišných barev
Kompotová šťáva - je-li šťávy z kompotu málo, doplníme množství tekutiny vodou
Cukr - vzhledem k různé sladkosti kompotů, upravíme množství podle chuti