Ovocná omáčka z kompotu Normy pro MŠ

OVOCNÁ OMÁČKA Z KOMPOTU
   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-200 g Dítě-100 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáOdpadČistá
šťávy z kompotů (voda)15001500
kompotovaného ovoce500500
smetana 12 %200200
maizena7070
cukru5050
soli11
koriandru1,51,5
hřebíček (2 ks)0.10.1
Čistá celkem2322.6
Tepelné ztráty celkem-322.6
Množství pokrmu pro deset dospělých osob2000
Množství jedné porce200

Popis přípravy

VAŘENÍ
Základ-   kompot, sůl, cukr, koriandr, hřebíček: vaříme asi 10 minut.
Zavářka1- maizena rozmíchaná ve vodě: asi po pěti minutách varu vlijeme do polévky a dobře rozmícháme. Vaříme ještě asi pět minut.
Zavářka2- smetana 12%: přidáme ke konci varu a již nevaříme, pouze přivedeme k bodu varu a ihned odstavíme.

POZNÁMKY
Kompotované ovoce - je výhodné použít více druhů kompotů odlišných barev
Kompotová šťáva - je-li šťávy z kompotu málo, doplníme množství tekutiny vodou
Cukr - vzhledem k různé sladkosti kompotů, upravíme množství podle chuti