Ovocné knedlíky Normy pro MŠ

OVOCNÉ KNEDLÍKY S KARAMELOVOU POLEVOU
   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Dospělá osoba-300 g(knedlík 280, posýpka 20) Dítě-150 g (knedlík 140, posýpka 10)
Množství jedné porce: Dospělá osoba-300 g Dítě-150 g
Součást pokrmu je Karamelová poleva 50/25 g
Příloha: dušené ovoce nebo kompot 100/50 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáOdpadČistá
čerstvé ovoce1000250750
celozrnná mouka800800
hrubá mouka350350
sojová mouka150150
mléko800800
cukr100100
droždí1010
sůl11
strouhanka (nebo mák)200200
Čistá celkem3161
Tepelné ztráty celkem-161
Množství pokrmu pro deset dospělých osob3000
Množství jedné porce300

Popis přípravy kvásku
Droždí rozetřeme s cukrem, přidáme část vlažného mléka, zamícháme a kvásek necháme vykynout.
Příprava těsta
Do mísy dáme celozrnnou, sójovou, hladkou mouku, cukr, sůl, vykynutý kvásek, vlažné mléko a vypracujeme těsto až se přestane lepit na stěny nádoby a necháme je vykynout. Vykynuté těsto rozválíme na válečky, ze kterých krájíme stejné dílky o váze 50 g. Dílky roztlačíme, naplníme očištěným a děleným ovocem, zabalíme a necháme kynout na vále. Vykynuté knedlíky vkládáme do vařící osolené vody a vaříme asi 8 minut.
Uvařené vyjmeme, propíchneme, přelijeme karamelovou polevou a obalíme v posýpce.
Podáváme s kompotem nebo dušeným ovocem.

Poznámka
Karamelová poleva nahrazuje klasické posypání cukrem a přelití máslem.
Knedlíky je snazší vařit v páře.