Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Dospělá osoba-300 g(knedlík 280, posýpka 20) Dítě-150 g (knedlík 140, posýpka 10)
Množství jedné porce: Dospělá osoba-300 g Dítě-150 g
Součást pokrmu je Karamelová poleva 50/25 g
Příloha: dušené ovoce nebo kompot 100/50 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
čerstvé ovoce | 1000 | 250 | 750 |
celozrnná mouka | 800 | 800 | |
hrubá mouka | 350 | 350 | |
sojová mouka | 150 | 150 | |
mléko | 800 | 800 | |
cukr | 100 | 100 | |
droždí | 10 | 10 | |
sůl | 1 | 1 | |
strouhanka (nebo mák) | 200 | 200 | |
Čistá celkem | 3161 | ||
Tepelné ztráty celkem | -161 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 3000 | ||
Množství jedné porce | 300 |
Popis přípravy kvásku
Droždí rozetřeme s cukrem, přidáme část vlažného mléka, zamícháme a kvásek necháme vykynout.
Příprava těsta
Do mísy dáme celozrnnou, sójovou, hladkou mouku, cukr, sůl, vykynutý kvásek, vlažné mléko a vypracujeme těsto až se přestane lepit na stěny nádoby a necháme je vykynout. Vykynuté těsto rozválíme na válečky, ze kterých krájíme stejné dílky o váze 50 g. Dílky roztlačíme, naplníme očištěným a děleným ovocem, zabalíme a necháme kynout na vále. Vykynuté knedlíky vkládáme do vařící osolené vody a vaříme asi 8 minut.
Uvařené vyjmeme, propíchneme, přelijeme karamelovou polevou a obalíme v posýpce.
Podáváme s kompotem nebo dušeným ovocem.
Poznámka
Karamelová poleva nahrazuje klasické posypání cukrem a přelití máslem.
Knedlíky je snazší vařit v páře.