Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
omáčka: Dospělá osoba-200 g Dítě-100 g
Množství jedné porce: Dospělá osoba-300 g Dítě-150 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
voda na jáhly | 1800 | 1800 | |
jáhly | 500 | 500 | |
čerstvé ovoce | 1000 | 250 | 750 |
mléko | 300 | 300 | |
cukr | 150 | 150 | |
sůl | 1 | 1 | |
skořice | 2 | 2 | |
hřebíček (4 ks) | 0.2 | 0.2 | |
rostlinný tuk | 10 | 10 | |
strouhanka | 50 | 50 | |
Čistá celkem | 3563.2 | ||
Tepelné ztráty celkem | -563.2 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 3000 | ||
Množství jedné porce | 300 |
Popis přípravy
Jáhly nejprve důkladně spaříme horkou vodou, případně krátce (asi 1 min) povaříme, pak vodu slijeme a obilovinu vaříme v čisté vodě se špetkou soli, cukrem a kořením do měkka (asi 30 min).
Dušené ovoce: nádobu vytřeme rostlinným tukem, vložíme nakrájené očištěné ovoce, přidáme špetku soli, skořici, přikryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni asi 15 minut (dle druhu ovoce).
Zapečení:
Plech vymažeme rostlinným tukem a vysypeme strouhankou.
Postupně klademe polovinu jáhel, pak dušené ovoce nebo kompot. Navrch klademe zbytek vařených jáhel. Zalijeme mlékem a dáme zapéct do horké trouby (180 C) a pečeme asi 20 minut.
Podáváme s ovocnou omáčkou.