Jáhlový nákyp s ovocnou omáčkou Normy pro MŠ

JÁHLOVÝ NÁKYP S OVOCNOU OMÁČKOU - JAHELNÍČEK
   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
omáčka:    Dospělá osoba-200 g Dítě-100 g
Množství jedné porce: Dospělá osoba-300 g Dítě-150 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáOdpadČistá
voda na jáhly18001800
jáhly500500
čerstvé ovoce1000250750
mléko300300
cukr150150
sůl11
skořice22
hřebíček (4 ks)0.20.2
rostlinný tuk1010
strouhanka5050
Čistá celkem3563.2
Tepelné ztráty celkem-563.2
Množství pokrmu pro deset dospělých osob3000
Množství jedné porce300

Popis přípravy

Jáhly nejprve důkladně spaříme horkou vodou, případně krátce (asi 1 min) povaříme, pak vodu slijeme a obilovinu vaříme v čisté vodě se špetkou soli, cukrem a kořením do měkka (asi 30 min).
Dušené ovoce: nádobu vytřeme rostlinným tukem, vložíme nakrájené očištěné ovoce, přidáme špetku soli, skořici, přikryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni asi 15 minut (dle druhu ovoce).
Zapečení:
Plech vymažeme rostlinným tukem a vysypeme strouhankou.
Postupně klademe polovinu jáhel, pak dušené ovoce nebo kompot. Navrch klademe zbytek vařených jáhel. Zalijeme mlékem a dáme zapéct do horké trouby (180 C) a pečeme asi 20 minut.
Podáváme s ovocnou omáčkou.