Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-60 g Dítě-30 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
vody | 400 | 400 | |
sójová mouka | 60 | 60 | |
CM | 40 | 40 | |
cibule | 100 | 15 | 85 |
celer | 60 | 12 | 48 |
petržel | 60 | 12 | 48 |
mrkev | 60 | 12 | 48 |
oleje | 20 | 20 | |
citron | 80 | 60 | 20 |
nového koření | 0.2 | 0.2 | |
(2 ks) bobkového listu | 0.1 | 0.1 | |
tymián | 0.5 | 0.5 | |
soli | 6 | 6 | |
pórek | 50 | 10 | 40 |
Čistá celkem | 810.8 | ||
Tepelné ztráty celkem | -210.8 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 600 | ||
Množství jedné porce | 60 |
Popis přípravy
Na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Celer, petržel, mrkev očistíme a najemno nastrouháme. Přidáme k cibuli a krátce osmahneme.
Zalijeme vodou, přidáme celozrnnou a sójovou mouku, bobkový list, nové koření, tymián, sůl, oloupaný a nakrájený citron. Vše vaříme asi 20 minut na hustou kaši a necháme vychladnout.
Hotová pomazánka je dobře roztíratelná, mírně nakyslé pikantní chuti.
Mažeme na opečený chlebánek (chléb) a posypeme jemně krájenou petrželkou.