Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-60 g Dítě-30 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
sója | 120 | 420 | |
cibule | 150 | 22 | 128 |
petržel | 50 | 10 | 40 |
rajský protlak | 50 | 50 | |
česnek | 10 | 10 | |
olej | 20 | 20 | |
sladká paprika | 10 | 10 | |
sůl | 6 | 6 | |
oregano | 0,5 | 0,5 | |
Mahá koření | 10 | 10 | |
pórek | 50 | 10 | 40 |
Čistá celkem | 739 | ||
Tepelné ztráty celkem | -139 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 600 | ||
Množství jedné porce | 60 |
Popis přípravy
Sóju namočíme přes noc. Vodu slijeme a vaříme v čisté vodě do měkka. Dvacet minut před koncem varu přidáme sůl. Po uvaření rozmixujeme s potřebným množstvím vody (asi 100 ml) na hladkou kaši.
Olej prohřejeme a za stálého míchání vsypeme Mahá koření. Opatrně
promícháme, aby se koření nespálilo, přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme. Nakonec orestujeme rajský protlak a sladkou papriku.
Vše vmícháme do rozmixované sójové kaše, přidáme oregano a dobře promícháme.
Mažeme na opečený chlebánek (chléb) a posypeme jemně krájeným pórkem.