Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-60 g Dítě-30 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
fazole | 150 | 450 | |
mrkev | 200 | 40 | 160 |
olej | 20 | 20 | |
sůl | 6 | 6 | |
bobkový list | 0,1 | 0.1 | |
nové koření | 0,2 | 0.2 | |
citrónová šťáva | 100 | 80 | 20 |
majoránka | 1 | 1 | |
mletý kmín | 1 | 1 | |
pórek | 50 | 10 | 40 |
Čistá celkem | 698.3 | ||
Tepelné ztráty celkem | -98.3 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 600 | ||
Množství jedné porce | 60 | ||
Vaření fazole | |||
fazole | 150 | ||
voda na namáčení | 238 | ||
voda na vaření po namáčení | 414 | ||
voda na vaření bez namáčení | 610 |
Množství vody je uvedeno včetně vody na případné rozmixování.
Popis přípravy
Fazole namočíme přes noc a pak v čisté vodě spolu s kořením uvaříme do měkka. Solíme 20 minut před koncem varu. Po uvaření rozmixujeme s potřebným množstvím vody (asi 70 ml) na hladkou kaši.
na kaši. Mrkev očistíme, nastrouháme na jemno, orestujeme na oleji spolu s majoránkou a smícháme s rozmixovanou fazolí, Dochutíme citrónovou šťávou.
Mažeme na opečený chléb a sypeme pórkem.