Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-60 g Dítě-30 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
fazole | 120 | 370 | |
celer | 200 | 40 | 160 |
nakládaný okurek | 50 | 50 | |
oleje | 20 | 20 | |
sůl | 6 | 6 | |
Mahá | 10 | 10 | |
oregano | 1 | 1 | |
nové koření | 0.2 | 0.2 | |
bobkový list | 0.1 | 0.1 | |
pórek | 50 | 10 | 40 |
Čistá celkem | 657.3 | ||
Tepelné ztráty celkem | -57.3 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 600 | ||
Množství jedné porce | 60 | ||
Vaření | |||
fazole | 120 | ||
voda na namáčení | 200 | ||
voda na vaření po namáčení | 400 | ||
voda na vaření bez namáčení | 550 |
Množství vody je uvedeno včetně vody na případné rozmixování.
Popis přípravy
Fazoli přebereme a namočíme přes noc, druhý den uvaříme v čisté vodě s bobkovým listem a novým kořením do měkka. Dvacet minut před koncem varu přidáme sůl. Po uvaření rozmixujeme s potřebným množstvím vody (asi 70 ml) na hladkou kaši.
Celer očistíme a najemno nastrouháme.
Rozmixovanou fazoli smícháme s nastrouhaným celerem, jemně nastrouhanou nakládanou okurkou a oreganem.
Pomazánku mažeme na opečený chlebánek (chléb) a posypeme jemně krájeným pórkem.