Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-60 g Dítě-30 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
fazole | 120 | 370 | |
cibule | 200 | 30 | 170 |
oleje | 20 | 20 | |
česnek | 10 | 1 | 9 |
Mahá | 10 | 10 | |
majoránky | 1 | 1 | |
soli | 6 | 6 | |
nakládaný okurek | 100 | 100 | |
pórek | 50 | 10 | 40 |
Čistá celkem | 726 | ||
Tepelné ztráty celkem | -126 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 600 | ||
Množství jedné porce | 60 |
Popis přípravy
Fazoli přebereme a namočíme přes noc, druhý den uvaříme v čisté vodě do měkka. Dvacet minut před koncem varu přidáme sůl. Po uvaření rozmixujeme s potřebným množstvím vody (asi 70 ml) na hladkou kaši.
Na oleji osmahneme na drobno nakrájenou cibuli a Mahá koření.
Vše promícháme dochutíme najemno nastrouhaným nakládaným okurkem, majoránkou a třeným česnekem.
Pomazánku mažeme na opečený chlebánek (chléb) a posypeme jemně krájeným pórkem, strouhanou zeleninou nebo kysaným zelím.