Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-60 g Dítě-30 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
fazole | 140 | 430 | |
cibule | 200 | 40 | 160 |
česnek | 20 | 2 | 18 |
olej | 20 | 20 | |
protlak | 50 | 50 | |
mletého kmín | 1 | 1 | |
nové koření | 0.2 | 0.2 | |
(2 ks) bobkový list | 0.1 | 0.1 | |
hřebíček | 0.2 | 0.2 | |
oregano | 0.5 | 0.5 | |
sůl | 6 | 6 | |
pórek | 50 | 10 | 40 |
Čistá celkem | 726 | ||
Tepelné ztráty celkem | -126 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 600 | ||
Množství jedné porce | 60 |
Popis přípravy
Fazoli namočíme přes noc. Vodu slijeme a vaříme v čisté vodě s bobkovým listem, novým kořením a hřebíčkem do měkka. Dvacet minut před koncem varu přidáme sůl. Po uvaření rozmixujeme s potřebným množstvím vody (asi 80 ml) na hladkou kaši.
Na oleji prohřejeme mletý kmín, přidáme očištěnou a nakrájenou cibuli, česnek a osmahneme. Pak přidáme rajský protlak a krátce orestujeme.
Vše vmícháme do rozmixované fazolové kaše, přidáme oregano a dobře promícháme.
Mažeme na opečený chlebánek (chléb) a posypeme jemně krájeným pórkem.