Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-250 g Dítě-130 g
Množství jedné porce 130 g (krém 120 g, posýpka 10 g)
Doporučená příloha: dušené ovoce 60 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
voda | 1000 | 1900 | |
ovesné vločky | 400 | 400 | |
mléko | 250 | 200 | |
cukr | 50 | 50 | |
olej | 10 | 10 | |
sůl | 1 | 1 | |
badyán | 0.1 | 0.1 | |
mleté oříšky | 100 | 100 | |
Čistá celkem | 2661.1 | ||
Tepelné ztráty celkem | -161.1 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 2500 | ||
Množství jedné porce | 250 |
Popis přípravy
Přesvědčíme se zda ovesné vločky nejsou nahořklé. Pokud jsou jen mírně nahořklé můžeme je použít po propláchnutí vařící vodou.
Ovesné vločky zalijeme vodou a namočíme přes noc ve vodě. Druhý den uvaříme se solí, olejem, cukrem a kořením do měkka. Přidáme mléko, přivedeme k varu, ale již nevaříme. Vše rozmixujeme na hustý krém.
Krém podáváme v miskách posypaný posýpkou a ozdobený dušeným ovocem.
(Jsou-li jáhly starší, je třeba je před namáčením až třikrát spařit.)