Rýžový salát s mákem a hrozinkami Normy pro MŠ

RÝŽOVÝ SALÁT S MÁKEM A HROZINKAMI
   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-250 g Dítě-150 g
Doporučená příloha: dušené ovoce 100/50g
nebo kompot 50/30g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáOdpadČistá
voda19001900
rýže450450
mléko500200
mák100100
cukr8080
olej1010
sůl11
skořice mletá11
hřebíček0.10.1
rozinky100100
Čistá celkem2842.1
Tepelné ztráty celkem-342.1
Množství pokrmu pro deset dospělých osob2500
Množství jedné porce250

Popis přípravy

Rýži natural přebereme a namočíme nejlépe přes noc. Vodu po namáčení slíváme.
Namočenou rýži uvaříme v čisté vodě se solí, olejem, cukrem a kořením do měkka (asi 60 min). Před koncem vaření přidáme mléko, spařené hrozinky a mletý mák. Pokrm přivedeme k varu, ale již nevaříme.
Rýži podáváme v miskách ozdobený dušeným ovocem nebo kompotem.