Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-250 g Dítě-150 g
Doporučená příloha: dušené ovoce 100/50g
nebo kompot 50/30g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Odpad | Čistá |
voda | 1900 | 1900 | |
rýže | 450 | 450 | |
mléko | 500 | 200 | |
mák | 100 | 100 | |
cukr | 80 | 80 | |
olej | 10 | 10 | |
sůl | 1 | 1 | |
skořice mletá | 1 | 1 | |
hřebíček | 0.1 | 0.1 | |
rozinky | 100 | 100 | |
Čistá celkem | 2842.1 | ||
Tepelné ztráty celkem | -342.1 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 2500 | ||
Množství jedné porce | 250 |
Popis přípravy
Rýži natural přebereme a namočíme nejlépe přes noc. Vodu po namáčení slíváme.
Namočenou rýži uvaříme v čisté vodě se solí, olejem, cukrem a kořením do měkka (asi 60 min). Před koncem vaření přidáme mléko, spařené hrozinky a mletý mák. Pokrm přivedeme k varu, ale již nevaříme.
Rýži podáváme v miskách ozdobený dušeným ovocem nebo kompotem.