Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-250 g Dítě-125 g
Doporučená příloha: dušené ovoce 100/50g
nebo kompot 50/30g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Ztráta | Čistá |
voda | 2000 | 1800 | |
rýže | 500 | 450 | |
mléko | 500 | 450 | |
cukr | 80 | 80 | |
olej | 10 | 10 | |
sůl | 1 | 1 | |
mletý koriandr | 0,5 | 0,5 | |
rozinky | 100 | 100 | |
Čistá celkem | 2896 | ||
Tepelné ztráty celkem | -396 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 2500 | ||
Množství jedné porce | 250 |
Popis přípravy
Rýži natural přebereme a namočíme nejlépe přes noc. Vodu po namáčení slíváme. Namočenou rýži uvaříme v čisté vodě se solí, olejem, cukrem a kořením do měkka. Před koncem vaření přidáme mléko a pokrm přivedeme k varu, ale již nevaříme. Hotovou kaši rozmixujeme na hustý krém. Rozinky spaříme horkou vodou a vmícháme do krému.
Krém podáváme v miskách ozdobený dušeným ovocem nebo kompotem.