Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-300 g Dítě-150 g
Doporučená příloha: omáčka z dušeného ovoce 150 g
HMOTNOST v gramech
Název poživatiny | Hrubá | Ztráta | Čistá |
voda | 2900 | 2900 | |
pšenice | 700 | 700 | |
krupky | 450 | 450 | |
slunečnice | 150 | 150 | |
ovoce (na zdobení) | 100 | 25 | 75 |
olej | 50 | 50 | |
cukr | 150 | 150 | |
koriandr | 0.5 | 0.5 | |
sůl | 1 | 1 | |
Čistá celkem | 4476.5 | ||
Tepelné ztráty celkem | -1476.5 | ||
Množství pokrmu pro deset dospělých osob | 3000 | ||
Množství jedné porce | 300 |
Popis přípravy
Pšenici a kroupy přebereme a namočíme asi na 12 hodin (nejlépe přes noc). Vodu po namáčení slíváme (vypustíme).
Druhý den je uvaříme ( asi 90 nim) v čisté vodě se solí, cukrem a kořením, tak aby zrna byla měkká a aby se všechna tekutina vyvařila. (Při nadbytečném množství nevyvařené vody je těsto řídké a špatně se s ním pracuje).
Uvařenou obilovinu necháme vychladnout (po vychladnutí se s obilovinou lépe pracuje), pak ji pomeleme, přidáme olej, mleté slunečnicové semeno a vše dobře promícháme.
Z těsta tvarujeme kulaté koláčky. Zdobíme čerstvým nebo kompotovaným ovocem. Klademe na vymazaný plech do mírně vyhřáté trouby (150 Co) a zvolna pečeme asi 30 minut podle velikosti koláčků.