Pšeničné placky se slunečnicí Normy pro MŠ

PŠENIČNÉ PLACIČKY SE SLUNEČNICÍ
   
Norma na 10 porcí pro dospělou osobu
Množství jedné porce: Dospělá osoba-300 g Dítě-150 g
Doporučená příloha: omáčka z dušeného ovoce 150 g

HMOTNOST v gramech
Název poživatinyHrubáZtráta Čistá
voda29002900
pšenice700700
krupky450450
slunečnice150150
ovoce (na zdobení)1002575
olej5050
cukr150150
koriandr0.50.5
sůl11
Čistá celkem4476.5
Tepelné ztráty celkem-1476.5
Množství pokrmu pro deset dospělých osob3000
Množství jedné porce300

Popis přípravy

Pšenici a kroupy přebereme a namočíme asi na 12 hodin (nejlépe přes noc). Vodu po namáčení slíváme (vypustíme).
Druhý den je uvaříme ( asi 90 nim) v čisté vodě se solí, cukrem a kořením, tak aby zrna byla měkká a aby se všechna tekutina vyvařila. (Při nadbytečném množství nevyvařené vody je těsto řídké a špatně se s ním pracuje).
Uvařenou obilovinu necháme vychladnout (po vychladnutí se s obilovinou lépe pracuje), pak ji pomeleme, přidáme olej, mleté slunečnicové semeno a vše dobře promícháme.
Z těsta tvarujeme kulaté koláčky. Zdobíme čerstvým nebo kompotovaným ovocem. Klademe na vymazaný plech do mírně vyhřáté trouby (150 Co) a zvolna pečeme asi 30 minut podle velikosti koláčků.